Κρίσιμη τριμερής το Νοέμβριο για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξ/πολης

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2004 19:45

Τριμερής συνάντηση αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων στην Ελλάδα θα συζητήσει το μέλλον του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης το Νοέμβριο, όπου θα φανεί αν η ρωσική πλευρά θα υπογράψει το διακυβερνητικό μνημόνιο για το έργο, το οποίο έχουν συνυπογράψει ήδη Αθήνα και Σόφια.

Αυτό ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Φρατκόφ με το βούλγαρο ομόλογό του Σιμεόν Σαξκομπουργκότσκι.

Ο κ. Φρατκόφ -εμμέσως πλην σαφώς- επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει την ανάληψη της κατασκευής του νέου πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας "Μπέλεν", κάτι που θεωρεί προϋπόθεση για να δώσει τη συγκατάθεσή της για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης, ο κ.Φρατκόφ είπε πως η Ρωσία δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον της για τον πετρελαιαγωγό, ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να μελετηθεί σε βάθος η οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου, θέμα -κλειδί της οποίας, κατά την άποψη του Κρεμλίνου, είναι ο δίκαιος διαμοιρασμός του μετοχικού κεφαλαίου της κατασκευάστριας «Διαβαλκανικός πετρελαιαγωγός».

Η τεχνικοοικονομική ανάλυση του σχεδίου είναι απαραίτητη επειδή υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την ιδέα κατασκευής αγωγού στο ευρωπαϊκό μέρος της Τουρκίας που «αντικαθιστά» και συμπληρώνει τη θαλάσσια μεταφορά του πετρελαίου μέσω των στενών του Βοσπόρου, η οποία προωθείται ενεργά από την Αγκυρα τους τελευταίους μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα