Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».
Ριζικό «ξεκαθάρισμα» των επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων τους επιχειρούν οι τράπεζες, ακολουθώντας τον οδικό χάρτη που υπαγορεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, η τρόικα αλλά και η ανάγκη για εξυγίανση και εξοικονόμηση πόρων που σήμερα εγκλωβίζονται σε επιχειρήσεις και κλάδους με σοβαρά προβλήματα.
Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες έχει ήδη τεθεί σε κίνηση -αν και με καθυστέρηση καθώς αναγνωρίζεται ότι ο κλάδος έδειξε σημάδια ολιγωρίας και έλλειψης συννενόησης- μια διαδικασία που θα μεταβάλλει το επόμενο διάστημα το χάρτη της εγχώριας επιχειρηματικότητας αφού αναμένεται να καταλήξει σε νέα σχήματα που θα αναδειχθούν, μέσω συγχωνεύσεων και εισόδου επενδυτικών κεφαλαίων, ως βιώσιμα και ανταγωνιστικά, ενώ μέρος των υφιστάμενων επιχειρήσεων δεν θα διασωθεί.
Αρχής γενομένης από τους κλάδους της ιχθυοκαλλιέργειας και της ακτοπλοίας και με σειρά επιχειρήσεων να ακολουθούν, οι κινήσεις των τραπεζών γίνονται συντονισμένα σε δύο άξονες: την στήριξη των υγιών μονάδων και την εξυγίανση όσων δεν κρίνονται βιώσιμες.
Η αγορά αναμένει πάντως ενίσχυση του «οπλοστασίου» με θεσμικές παρεμβάσεις, σε επίπεδο πτωχευτικής αλλά και προπτωχευτικής διαδικασίας, όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση καθώς και φορολογικά κίνητρα, ειδικά για την προσέλκυση επενδυτών σε σχήματα που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση.
Να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή να κινηθούν προς την εξεύρεση κεφαλαίων από επενδυτές είναι αυτό που ζητούν οι τράπεζες από τις επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό. Και η δεύτερη λύση σημαίνει πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης ώστε να γίνει ελκυστική μια εταιρεία υπερδανεισμένη.
Στη φαρέτρα των τραπεζών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μετοχοποίηση μέρους του δανεισμού, η συγχώνευση ή εξαγορά μεταξύ εταιρειών του κλάδου, η αναζήτηση άμεσης χρηματοδότησης από επενδυτικά σχήματα που εξειδικεύονται σε τέτοιου είδους συμμετοχές.
Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική».