AirAsia Bhd.: 227 εκατ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά αεροσκάφών
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2004 09:39

ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ των τιμών εισιτηρίων, αποτέλεσμα του υψηλού κόστους των καυσίμων, θα προχωρήσει η AirAsia Bhd., η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία σκοπεύει να αντλήσει 864 εκατ. ρίνγκιτ (το νόμισμα της Μαλαισίας) - 227 εκατ. δολ. ΗΠΑ - στη μεγαλύτερη πώληση μετοχών που έγινε φέτος στη χώρα.

Η αεροπορική εταιρεία πουλά 140,1 εκατ. μετοχές στο ευρύ κοινό, με υψηλότερη τιμή το 1,40 ρίνγκιτ η μία και 560,4 εκατ. μετοχές σε θεσμικούς επενδυτές προς 1,51 ρίνγκιτ ανά μετοχή, σύμφωνα με τα έγγραφα της δημόσιας εγγραφής.

«Δεν θα με εξέπληττε εάν οι προσφορές γίνουν στο χαμηλότερο επίπεδο της τιμής, καθώς η κατάσταση δεν είναι και τόσο καλή στον κλάδο», ανέφερε ο Andrew Gillan, ο οποίος διαχειρίζεται 6,5 δισ. δολ. σε μετοχές με την Aberdeen Asset Management και ο οποίος αρνήθηκε να πει εάν θα αγοράσει ή όχι μετοχές της AirAsia.

H εταιρεία, χρειάζεται πιο οικονομικά αεροσκάφη, από πλευράς κατανάλωσης καυσίμων και μεγαλύτερο στόλο, προκειμένου να μειώσει το κόστος των μεταφορών, που αποτελεί το 43% του συνολικού και είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο των άλλων αεροπορικών εταιρειών.

Η ηλικίας τριών ετών AirAsia, που εδρεύει στην Κουάλα Λουμπούρ, τα κεφάλαια που θα αντλήσει από τη δημόσια εγγραφή θα τα χρησιμοποιήσει για την αύξηση του στόλου της, περισσότερο από το τριπλάσιο αυτού που διαθέτει σήμερα, ήτοι 80 αεροσκάφη μέχρι το 2006.

Εννέα αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους θα αρχίσουν τις πτήσεις στην εν λόγω περιφέρεια, με πληθυσμό 500 εκατομμύρια. Η Singapore Airlines Ltd. και η Thai Airways International Pcl, επένδυσαν φέτος κεφάλαια σε αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Η AirAsia προβλέπει, ότι, τη χρήση που λήγει τον Ιούνιο του 2005 θα εμφανίσει σχεδόν τριπλάσια κέρδη, φθάνοντας τα 147,4 εκατ. ρίνγκιτ από 49 εκατ. ρίνγκιτ που ήταν φέτος και εκτιμά, ότι, θα έχει κέρδη 8,4 σεν ανά μετοχή. Ωστόσο δεν περιμένει να διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2005, εξ αιτίας των υποχρεώσεων από τα δάνεια που έχει λάβει.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της, οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν γύρω στο 43% των λειτουργικών της εξόδων μέχρι τον Ιούνιο του 2005 από το 1/3 του κόστους που ήταν τα πρώτα τρία χρόνια της λειτουργίας της.

Η τελική τιμή της μετοχής για τους θεσμικούς επενδυτές θα καθοριστεί στις 28 Οκτωβρίου και μετά την προσφορά τους. Η μετοχή της AirAsia θα αρχίσει να διαπραγματεύεται στο κεντρικό ταμπλώ του Χρηματιστηρίου της Μαλαισίας, στις 22 Νοεμβρίου.

Η AirAsia κάνει πτήσεις στην Τζακάρτα της Ινδονησίας και το Μπαλί, στη Μπανκγόκ και το Πουκέ της Ταϊλάνδης, καθώς και εντός της Μαλαισίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα