Στην Ε.Ε. των «15» η Ελλάδα η πιο «διεφθαρμένη» χώρα

Εκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης για τη διαφθορά σε 146 χώρες
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2004 15:10
UPD:15:59

Στη δημοσιότητα δόθηκε η ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης για τη διαφθορά «Διεθνής Διαφάνεια» (TI).

Στον κατάλογο διαβάθμισης της διαφθοράς σε 146 χώρες του κόσμου που δημοσιεύει κάθε χρόνο η Διεθνής Διαφάνεια, για το 2004, «πρωταθλητρια» χωρα στη διαφθορά είναι η Αϊτή, ακολουθούμενη από το Μπαγκλαντές και τη Νιγηρία, τρεις χώρες που ήταν επικεφαλής και του περυσινού καταλόγου, ενώ τελευταία σε διαφθορά είναι η Φινλανδία.

Μεταξύ των 146 χωρών που αναφέρονται στον κατάλογο του 2004, οι 60 παίρνουν βαθμό μικρότερο από 3, με άριστα το 10, πράγμα που σημαίνει ότι στις χώρες αυτές η διαφθορά αποτελεί ενδημικό πρόβλημα.

Ενδεικτικά αναφέρεται η Ρωσία, με βαθμό 2,8, όπως και η Ινδία, ενώ η Κίνα βαθμολογείται με 3,4.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 49η θέση με 4,3 βαθμούς (με άριστα το 10). Συγκρινόμενη με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χώρα μας καταλαμβάνει την 21η θέση, πάνω από την Τσεχία, τη Λετονία, τη Σλοβακία και την Πολωνία. Στην Ε.Ε. των «15» η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη διαφθορά.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο κατάλογος καταρτίστηκε με βάση 18 έρευνες και αναλύσεις εμπειρογνωμόνων που υποβλήθηκαν στην οργάνωση μεταξύ του 2002 και του 2004 και πραγματοποιήθηκαν από 12 ανεξάρτητες οργανώσεις.

Στον κατάλογο της Διεθνούς Διαφάνειας δεν εμφανίζονται όλες οι χώρες του κόσμου, δεδομένου ότι για να περιληφθεί μία χώρα στη διαβάθμιση πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτήν τουλάχιστον τρεις έρευνες.

«Για να υπάρξει ελπίδα ώστε επιτύχουμε τους στόχους της Χιλιετίας για την ανάπτυξη, δηλαδή να μπορέσουμε έως το 2015 να μειώσουμε κατά το ήμισυ τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν μέσα σε άκραίες συνθήκες φτώχειας, οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν δραστικά τη διαφθορά στις δημόσιες συναλλαγές», δήλωσε ο πρόεδρος της TI, Πέτερ Αϊγκεν, πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης στο Λονδίνο.

Η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση επισημαίνει στην έκθεσή της ότι η διαφθορά προκαλεί «σημαντική απώλεια δημοσίων κεφαλαίων, τα οποία έχουν ανάγκη τόσο οι ανεπτυγμένες όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες για την εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία και την αντιμετώπιση της φτώχειας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα