Αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης δημοσίων έργων

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2004 16:30

Το νέο ενιαίο σύστημα τιμολόγησης των δημοσίων έργων παρουσίασε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Όπως επισημάνθηκε, η ψήφιση του νέου Νόμου 3263 για την ανάθεση των Δημοσίων Έργων με το μειοδοτικό σύστημα, η έγκριση νέων σύγχρονων και ενιαίων τιμολογίων για όλες τις κατηγορίες και μεγέθη των έργων και η προτυποποίηση των τευχών διακηρύξεων και εντύπων προσφορών, εγκαινιάζουν μια νέα εποχή καθαρών διαδικασιών, αντικειμενικής κοστολόγησης και διαφάνειας στην ανάθεση και κατασκευή όλων των Δημοσίων Έργων της χώρας.

Το θεσμικό πλαίσιο του συστήματος παραγωγής Δημοσίων Έργων αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψήφιση -μέχρι το Δεκέμβριο- και του νέου νόμου περί ανάθεσης και εκπόνησης των Μελετών. Το ενιαίο αυτό θεσμικό πλαίσιο θα διέπει όλους τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που μελετούν και κατασκευάζουν τα διάφορα έργα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς, «για πρώτη φορά στα σύγχρονα ελληνικά χρονικά θα υπάρχουν σύγχρονα τιμολόγια με τα οποία θα κοστολογούνται οι εργασίες με ενιαίο τρόπο από όλους τους φορείς παραγωγής των δημοσίων έργων».

Το πρώτο χαρακτηριστικό των νέων τιμολογίων είναι ότι αποτυπώνουν τις πραγματικές τιμές της αγοράς, οι οποίες αν και ήταν σε γνώση των Υπηρεσιών, παρέμεναν σε αχρηστία με αποτέλεσμα τη δυσαρμονία στην κοστολόγηση των επιμέρους εργασιών, συχνά και μεταξύ έργων της ίδιας Υπηρεσίας, πολύ περισσότερο μεταξύ των έργων διαφορετικών Υπηρεσιών.

Τα τιμολόγια είναι απολύτως σύγχρονα στην κοστολόγηση των έργων, έχοντας λάβει υπόψη τους τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων και υλικών, καθώς και τις σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές, καλύπτοντας τομείς στους οποίους δεν υπάρχουν ελληνικές προδιαγραφές και βελτιώνοντας τις ελληνικές προδιαγραφές όπου είναι απαρχαιωμένες.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι περιορίζουν στο ελάχιστο τις διαφωνίες μεταξύ αναδόχου και κυρίου του έργου, αξιοποιώντας την εμπειρία των Υπηρεσιών από παρόμοιες καταστάσεις που είχαν προκύψει στα έργα κατά την τελευταία 15ετία.

Το τρίτο σημαντικό χαρακτηριστικό των ενιαίων τιμολογίων είναι η απεξάρτησή τους από τις παλαιές και ξεπερασμένες αναλύσεις τιμών οι οποίες ήταν υπεύθυνες για την μη ορθολογική κοστολόγηση των έργων κατά το παρελθόν, αλλά και οδηγούσαν στη διεκδίκηση νέων τιμών κατά την διάρκεια εκτέλεσης των έργων.

Παράλληλα το ΥΠΕΧΩΔΕ παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις στην αγορά, ώστε να βελτιώνει και να αναπροσαρμόζει τα τιμολόγια, με τη συνδρομή του Ινστιτούτου Οικονομίας των Κατασκευών.

Τα τιμολόγια αυτά τα οποία συντάχθηκαν από ομάδα εργασίας εμπείρων στελεχών από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ που κατασκευάζουν έργα, δημοσιεύονται ήδη στο ΦΕΚ και αποστέλλονται σε όλους τους φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Φορέα. Καλύπτουν όλες τις κατηγορίες των έργων Οδοποιίας, Πρασίνου, Υδραυλικών και Λιμενικών.

Με τα παραπάνω τιμολόγια καλύπτεται το 95% των Δημοσίων Έργων. Υπολείπονται μόνο τα τιμολόγια οικοδομικών εργασιών και υπογείων έργων, τα οποία ολοκληρώνονται σύντομα και θα εγκριθούν εντός του Νοεμβρίου.

Τα νέα ενιαία τιμολόγια ανα κατηγορία έργων έχουν ως εξής:

Τα τιμολόγια Έργων Οδοποιίας είναι χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου και συγκεκριμένα: α) έργα μέχρι 7 εκατ. ευρώ, β) έργα από 7 έως 15 εκατ. ευρώ και γ) έργα μεγαλύτερα των 15 εκατ. ευρώ.

Οι τιμές των εργασιών είναι αντιστρόφως ανάλογες προς τις τρεις κατηγορίες, δηλαδή μικρότερες για την τρίτη κατηγορία και αυξάνουν προς τις δύο άλλες κατηγορίες.

Αποτελούνται από Περιγραφικό Τιμολόγιο, Πίνακες Τιμών και Τεχνική Συγγραφή Υποχρεώσεων η οποία καθορίζει τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών και την ποιότητα των υλικών.

Τα Τιμολόγια Έργων Πρασίνου απότελούν μία κατηγορία και αποτελούνται από Περιγραφικό Τιμολόγιο και τιμές μονάδος εργασιών. Καλύπτουν πλήρως τις εργασίες εγκατάστασης Πρασίνου στους διάφορους χώρους (πρανή, κεντρική νησίδα, πλατείες κ.λπ.).

Τα Τιμολόγια για τις κατηγορίες των Υδραυλικών έργων ισχύουν ανεξάρτητα του συνολικού μεγέθους των έργων, λόγω της συνύπαρξης πολλών ειδών και μεγεθών στις διάφορες υποκατηγορίες τους (αρδεύσεις, υδρεύσεις, αποχετεύσεις, φράγματα, υδραυλικές σήραγγες). Ειδικότερα, το Τιμολόγιο Υδραυλικών Έργων αποτελούμενο από περιγραφικό τιμολόγιο (περιγραφή άρθρων) και πίνακα άρθρων και τιμών της κατηγορίας των Υδραυλικών Έργων περιλαμβάνει:

α. Τα Υδραυλικά Έργα (έργα Ύδρευσης, ¶ρδευσης, Αποχέτευσης)

β. Τα Χωμάτινα - Λιθόριπτα Φράγματα και τις Υδραυλικές Σήραγγες, με τις συνοδεύουσες αυτά τεχνικές προδιαγραφές, οι οποίες αντιστοιχούν σε άρθρα του τιμολογίου αυτού.

Το Τιμολόγιο Λιμενικών Έργων αποτελείται από περιγραφικό τιμολόγιο (περιγραφή άρθρων) και πίνακα άρθρων και τιμών της κατηγορίας των Λιμενικών Έργων, καλύπτοντας πλήρως τις εργασίες των έργων αυτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα