Μακρά η πορεία των «10» για ένταξη στο ευρώ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2004 18:22
UPD:18:39

Έκθεση για την πορεία σύγκλισης των 10 νέων κρατών μελών και της Σουηδίας, δηλαδή των χωρών που δεν πληρούν ακόμη τα κριτήρια για ένταξη στο ενιαίο νόμισμα, υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έκθεση εξετάζει αν τα κράτη μέλη που δεν έχουν ρήτρα εξαίρεσης από το ευρώ (Δανία και η Μεγάλη Βρετανία), πληρούν τα πέντε κριτήρια, τα οποία ορίζονται από τη συνθήκη δηλαδή: 1) τη σταθερότητα των τιμών, 2) τη δημοσιονομική κατάσταση, 3) τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, 4) τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, 5) τη συμβατότητα της νομοθεσίας του κράτους μέλους με την κοινοτική.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η Κύπρος πληροί δύο από τα πέντε κριτήρια για την ένταξη στην οικονομική και νομισματική ένωση. Καλύτερη επίδοση από την Κύπρο έχει μόνο η Λιθουανία, η οποία πληροί τρία από τα πέντε κριτήρια, ενώ τέσσερις νέες χώρες-μέλη δεν πληρούν κανένα κριτήριο.

Ειδικότερα, η Κύπρος πληροί τα κριτήρια του πληθωρισμού και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, ενώ δεν πληροί τα κριτήρια της συμβατότητας της νομοθεσίας, της δημοσιονομικής κατάστασης (έλλειμμα, χρέος) και της συμμετοχής της λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 (ΜΣΙ 2).

Σύμφωνα με τον αρμόδιο για Νομισματικά θέματα Επίτροπο, Χοακίμ Αλμούνια, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Τσεχία, Σλοβακία, Μάλτα, Κύπρος, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία, πραγματοποίησαν, «μεγάλη πρόοδο», πλην όμως, «ο δρόμος για την καθιέρωση του ευρώ συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες».

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δική της έκθεση για την πρόοδο των νέων χωρών – μέλων και της Σουηδίας με σκοπό την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος, αναφέρει ότι χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, έχουν αποδειχθεί «ιδιαίτερα αργές» όσον αφορά τη μείωση των ελλειμμάτων στο όριο για την ένταξή τους στην Ευρωζώνη.

Στην Έκθεσή της η ΕΚΤ σημειώνει ότι χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική σταθερότητα από πλευράς κυβερνήσεων των νέων μελών, αν θέλουν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την ένταξή τους στην Ευρωζώνη.

Η Εσθονία, η Λιθουανία και η Σλοβενία ήταν οι πρώτες από τις 10 νέες χώρες-μέλη της Ε.Ε. που συνδέθηκαν επισήμως με το ευρώ, μετέχοντας από τον περασμένο Ιούνιο στο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Παρ’ όλο που είναι οι χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στους κανόνες του ευρώ, δεν πρόκειται να ενταχθούν στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος πριν από το 2007, εκτίμησε ο ευρωπαίος Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια. Παράλληλα, άλλες χώρες-μέλη δείχνουν απρόθυμες να επιταχύνουν τη διαδικασία υιοθέτησης του ευρώ, παρατήρησε ο Επίτροπος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα