Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 12:07
UPD:12:20
EPA/ANDY RAIN

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι παγκόσμιες αγορές ανέκαμψαν μετά την αύξηση των επιτοκίων από την τουρκική κεντρική τράπεζα. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σήμερα στην ανακοίνωση της απόφασης πολιτικής από τη Fed.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύεται
0,6%, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,69%, ο DAX καταγράφει κέρδη 0,78%, ο CAC 40 κινείται 0,51% υψηλότερα, ενώ στο +0,68% και στο +0,86% βρίσκονται ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

H κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα μεσάνυχτα το επιτόκιο δανεισμού στο 12% από 7,75%. Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο την αναχαίτιση της απότομης πτώσης της λίρας και ακολουθεί την αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων από την Ινδία. Η λίρα αυξήθηκε στο 2,2 έναντι του δολαρίου από 2,253 πριν.

Oι ασιατικές αγορές μετοχών ανέκαμψαν σημαντικά μετά την κίνηση αυτή, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να σημειώνουν «γενναία» ανάκαμψη στο άνοιγμα.

«Αυτή η πολύ πιο επιθετική απάντηση απ' ό.τι είχαν προβλέψει οι αγορές, προκάλεσε μια απότομη άνοδο στην τουρκική λίρα, και στη συνέχεια έδωσε σημαντική ώθηση στα παράγωγα της Wall Street» επισημαίνει ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς στην CMC Markets.

Τα μέτρα αυτά φαίνεται να ηρεμούν τις ανησυχίες για φυγή από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, αλλά θέτει επίσης σοβαρές ανησυχίες ότι το εσωτερικό σοκ αυτών των αυξήσεων των επιτοκίων θα βλάψει την κερδοφορία των εταιρειών που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες σε αυτές τις αγορές».

Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την απόφαση σχετικά με τη νομισματική της πολιτική. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει κατά 10 δισ. δολάρια επιπλέον το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η έρευνα GfK για τοτ καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία τον Φεβρουάριο εξέπληξε ευχάριστα, καθώς ο δείκτης σημείωσε άνοδο στο 8,2 έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 7,6.

Οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία για το μήνα Δεκέμβριο παρουσίασαν υποχώρηση κατά 1%, σε σύγκριση με το αναθεωρημένο επίπεδο του Νοεμβρίου το οποίο διαμορφώθηκε σε αύξηση 1,8% από τον προηγούμενο μήνα.

Οι μετοχές της Novartis ενισχύονται 0,5% καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε πολύ αισιόδοξες προοπτικές για την κερδοφορία του 2014 και αύξησε το μέρισμά της.

Οι μετοχές της Nordea υποχωρούν 0,8% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας, τα οποία ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα