«AΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ των στοιχείων του προϋπολογισμού, όμοιες με αυτές που έχουν παρατηρηθεί στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν πρέπει να σημειωθούν πάλι στην E.E.», σημειώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ecofin
Το Συμβούλιο αναμένει από την Κομισιόν λεπτομερή έκθεση σχετικά με τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας από το 1997, αλλά και γνωμοδότηση αν ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2005 προσφέρει επαρκείς διασφαλίσεις ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα επιτευχθεί εντός του έτους.
«Το Ecofin αναγνώρισε τη βούληση και τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να εργαστούν με την Επιτροπή για να αποσαφηνίσουν ζητήματα και τους κάλεσε να παράσχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έκθεση πριν από το επόμενο Συμβούλιο» στις 16 Νοεμβρίου.
«Συστηματική υποβάθμιση» των βασικών μεγεθών
Στον έντονο προβληματισμό που εκφράσθηκε σήμερα στο πλαίσιο των εργασιών του Εcofin για τη «συστηματική υποβάθμιση» κατά το παρελθόν των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, που υπογράμμισε ωστόσο ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής διαφάνειας.
Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι η μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους αποτελούν τον βασικό παράγοντα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας στην Ε.Ε.
Χθες, ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στην Αθήνα κλιμακίου της Eurostat προκειμένου να ελέγξει εκ νέου τα δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου 1997-1999.
Ο κ. Αλμούνια δεν απέκλεισε και προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την πλημμελή κοινοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων, κάτι που δεν θεωρείται και πολύ πιθανό.