Γιούνκερ: H υπόσταση της ΟΝΕ απειλήθηκε από το ενδεχόμενο «Grexit»

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 15:02
UPD:15:32
REUTERS/EDGAR SU

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, η κρίση χρέους στη Νομισματική Ένωση εξακολουθεί να παραμένει και η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή αποτελεί αναγκαιότητα την οποία οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με μερική επιτυχία (φωτογραφία αρχείου).

Η ίδια η υπόσταση της Νομισματικής Ένωσης είχε απειληθεί από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ πριν από έναν και πλέον χρόνο, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, έχουν ξεπεραστεί οι μεγαλύτερες προκλήσεις που συνδέονταν με αυτό που χαρακτηρίστηκε «κρίση του ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, η κρίση χρέους στη Νομισματική Ένωση εξακολουθεί να παραμένει και η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή αποτελεί αναγκαιότητα την οποία οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με μερική επιτυχία. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η οικονομική και δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη θα ξεπεραστεί μόνο όταν μειωθούν οι αριθμοί των ανέργων.

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την άποψη ότι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. μπόρεσαν να ξεπεράσουν καλύτερα την κρίση επειδή «υπήρχε η Ευρώπη, επειδή υπήρχε το ευρώ, επειδή υπήρχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επειδή θα υπάρχει μια ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία και μια Τραπεζική Ένωση» και εκτίμησε ότι αυτός είναι ο δρόμος για το πώς θα αποφεύγονται παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα υπάρξουν κάποια στιγμή «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», απάντησε ότι δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει τέτοια εξέλιξη για την Ε.Ε., προσθέτοντας ότι δεν θα τον ήθελε και ο ίδιος. «Η Ε.Ε. δεν μπορεί να ενισχυθεί αποδυναμώνοντας τα εθνικά κράτη» είπε σχετικά. Ωστόσο, η τραπεζική κρίση έδειξε ότι χρειάζονται ισχυρότερες ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), δήλωσε ότι υπολογίζει στην υποστήριξη των περισσότερων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που προέρχονται από το ΕΛΚ, περιλαμβανομένης της Άγκελα Μέρκελ - η οποία, σημειώνεται, έχει εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με το θέμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα