Ενίσχυση του γεν και του ελβετικού φράγκου, άνοδος του ευρώ

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 12:55
UPD:12:59
REUTERS/STEFANO RELLANDINI

Το ευρώ ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,2% στο 1,3705 έναντι του δολαρίου, μετά τα στοιχεία του γερμανικά δείκτη Ifo.

Τα νομίσματα που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο, όπως το γεν και το ελβετικό φράγκο, σημειώνουν υψηλή ζήτηση σήμερα καθώς η βουτιά στις αναδυόμενες αγορές συνεχίζεται, με το δολάριο να επωφελείται από τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αποφασίσει την περαιτέρω μείωση των νομισματικών μέτρων τόνωσης αυτή την εβδομάδα.

Το δολάριο σταθεροποιήθηκε στ
ο 102,5 έναντι του γεν, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα στο 101,77 , το χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις οι συνολικές απώλειες του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ιαπωνικού, αγγίζουν το 2%.

Το δολάριο κινείται επίσης σταθεροποιητικά έναντι του ελβετικού φράγκου, ενώ το ευρώ ενισχύεται 0,1% στα 1,2245 φράγκα.

Το ευρώ ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,2% στο 1,3705 έναντι του δολαρίου, μετά τα στοιχεία του γερμανικά δείκτη Ifo.

Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών παραμένουν ευάλωτα σε ένα ξεπούλημα αν η Fed συνεχίσει να μειώνει τα μέτρα τόνωσης, κάτι που θα στηρίξει το δολάριο, όπως επισημαίνει η Τζέιν Φόλεϊ, στρατηγική αναλύτρια της αγοράς συναλλάγματος της Rabobank.

Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, από την Τουρκία μέχρι την Αργεντινή, εγκαταλείφθηκαν από τους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, λόγω των ανησυχιών ότι η πρόσφατη αυτή αναταραχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία νέα οικονομική κρίση.

Στην Τουρκία, πολιτικές ανησυχίες είχαν αρνητική επίδραση στις αγορές, ενώ η Αργεντινή εγκατέλειψε τη στήριξη του πέσο στην ελεύθερη αγορά την περασμένη εβδομάδα, στέλνοντας το νόμισμα
στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από την οικονομική κρίση του 2002.

Μια υποκείμενη ανησυχία είναι
η λιγότερο χαλαρή νομισματική πολιτική των ΗΠΑ η οποία είχε ενθαρρύνει στο πρόσφατο παρελθόν την εισροή κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα