Κίνα: Οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης μέσα σε ένα έτος

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2004 07:49

ΜΕ ΤΟΥΣ χαμηλότερους ρυθμούς, αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, η οικονομία της Κίνας, μετά τα μέτρα για τον περιορισμό του δανεισμού και των επενδύσεων, που έλαβε η κυβέρνηση.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 9,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αναρρίχησή του κατά 9,6% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας, στο Πεκίνο. Οκτώ οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, εκτιμούσαν, ότι κατά μέσον όρο, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα ήταν 8,9%.

Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 9,8% το πρώτο τρίμηνο, μετά την έκρηξη των επενδύσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα την ανεπάρκεια ενεργείας και την παρεμπόδιση των μεταφορών στα δίκτυα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Wen Jiabao, ανακοίνωσε περιοριστικά μέτρα για τον δανεισμό τον Απρίλιο, με στόχο τη συγκράτηση της οικονομίας, περιορίζοντας τις πωλήσεις εταιρειών, όπως της General Motors Copr. και της ζήτησης για την εισαγωγή ξυλείας, χάλυβα και άλλων πρώτων υλών.

«Παρατηρώ μια μείωση της ζήτησης τους τελευταίους μήνες και αυτό φάνεται ότι θα διατηρηθεί για την ώρα», ανέφερε ο Devon McLean, επικεφαλής της αυστραλέζικης Carter Holt Harvey Ltd., η οποία εξάγει ακατέργαστους κορμούς στην Κίνα, σε συνέντευξή του πριν από την ανακοίνωση του ΑΕΠ.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Zhou Xiaochuan, είπε αυτόν το μήνα, ότι οι προσπάθειες περιορισμού των επενδύσεων αποδίδουν και ότι η ανάπτυξη της έβδομης οικονομίας στον κόσμο, περιορίζεται με πιο σταθερό ρυθμό. Ανάπτυξη με ρυθμό 7% έως 8% θα καταστήσει υγιή την οικονομία για περισσότερα από 20 χρόνια, σύμφωνα με τον αναπληρωτή του, Li Ruogu.

Η χώρα, ενδέχεται να αναγκαστεί να λάβει και άλλα περιοριστικά μέτρα στις δανειοδοτήσεις, προκειμένου να επιτύχει αυτόν το στόχο, ανέφερε ο Michale Ding, πρόεδρος της FubonAsset Management Co., ο οποίος διαχειρίζεται 5,8 δισ. δολ. σε μετοχές στην Ταϊπέϊ. Η Κίνα, παραμένει η ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία μεταξύ των 20 μεγαλυτέρων οικονομιών στον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα