Τι θα επηρεάσει τις αγορές αυτή την εβδομάδα

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014 11:00
UPD:18:35
REUTERS/CARLO ALLEGRI

Μετά τις αναταραχές της περασμένης εβδομάδας, λόγω της «κρίσης» στις αναδυόμενες αγορές, η διήμερη συνεδρίαση της Fed που ολοκληρώνεται την Τετάρτη, αναμένεται να συγκεντρώσει τα βλέμματα των επενδυτών, λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στις μετοχές διεθνώς μία ενδεχόμενη απόφαση για περαιτέρω μείωση του προγράμματος τόνωσης. Στην Ευρώπη, στο επίκεντρο της αγοράς θα βρεθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης για τον Ιανουάριο, τη στιγμή που οι ανησυχίες για την απειλή του αποπληθωρισμού, έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

Wall Street

Οι αμερικανικές μετοχές  θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύμα  ρευστοποιήσεων  αυτή  την εβδομάδα καθώς η Fed αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα διατηρήσει τη μείωση των μέτρων τόνωσης,  πιέζοντας περαιτέρω τις μετοχές που έχουν ήδη χτυπηθεί από την κρίση στις αναδυόμενες αγορές.

Η ψυχολογία των επενδυτών δέχθηκε πλήγμα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αναδυόμενες αγορές επλήγησαν τόσο από τα προβλήματα μεμονωμένων χωρών, όσο και από τη συνειδητοποίηση ότι η μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed, μειώνει τη ρευστότητα που έχει ενισχύσει τα assets στις αναδυόμενες αγορές και έχει στηρίξει τις τιμές των μετοχών στις ΗΠΑ .

Το σχέδιο της Fed να αποσύρει σταδιακά τα μέτρα τόνωσης, εδώ και καιρό αναμενόταν ότι θα οδηγήσει σε διόρθωση τις αναδυόμενες αγορές. Αλλά η προοπτική της οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα προστέθηκε στις ανησυχίες την Παρασκευή, ιδιαίτερα στις χώρες της περιοχής των αναδυόμων αγορών με μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ,καθώς θα δυσκολευτούν να υποστηρίξουν το νόμισμά τους το τρέχον έτος .

Η Fed συνεδριάζει την Τρίτη και την Τετάρτη. Μια περαιτέρω μείωση στο μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων- στα  65 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 75 δισεκατομμύρια δολάρια - είναι σίγουρη, τουλάχιστον με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις των αξιωματούχων της τράπεζας.

Θα είναι δύσκολο για τη Fed να αποφύγει τη μείωση, επικαλούμενη απλά την υποχώρηση της αμερικάνικης αγοράς, τη στιγμή κατά την οποία, παρόλο που ο S&P 500 σημείωσε την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2012 την περασμένη εβδομάδα, κατά 2,6%, παραμένει μόλις 3,1% μακριά από το ιστορικό υψηλό του.

Εκτός από τη Fed, οι επενδυτές θα έχουν το βλέμμα στραμμένο τόσο στα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των νέων πωλήσεων κατοικιών και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών καθώς και στα εταιρικά αποτελέσματα, από εταιρείες όπως η Caterpillar, η DuPont, η Pfizer, η AT & T και η 3M καθώς και οι Google, Facebook και Apple.

Ευρώπη

Ο γερμανικός δείκτης Ifo του επιχειρηματικού κλίματος για τη βιομηχανία και το εμπόριο, κατά πάσα πιθανότητα θα σημειώσει περαιτέρω αύξηση τον Ιανουάριο, όπως υποδηλώνει τόσο ο σύνθετος PMI όσο και ο δείκτης  ZEW οικονομικού κλίματος. Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο Ifo θα σημειώσει αύξηση για τρίτο συνεχή μήνα, στο 110,2 από 109,5 τον Δεκέμβριο, λόγω της συνεχούς βελτίωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη μεταποίηση από τον Απρίλιο του 2013. Τόσο ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών όσο και ο δείκτης προσδοκιών θα αυξηθούν (στο 111,6 από 111,9 και στο 107,4 από 108,1 αντίστοιχα). Παρομοίως, και οι δείκτες οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εμφανίσουν βελτίωση σε ευρεία βάση, καθώς η ανάκαμψη επιταχύνεται σε αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία ή η Ισπανία.

Η προκαταρκτική εκτίμηση πληθωρισμού της Ευρωζώνης για τον Ιανουάριο θα είναι ένα από τα βασικά θέματα αυτή την εβδομάδα, με τους αναλυτές να αναμένουν μία μέτρια ανάκαμψη στο 0,9% σε ετήσια βάση (από 0,8% το Δεκέμβριο). Όσον αφορά τον κεντρικό πληθωρισμό, αναμένεται επίσης  μέτρια ανάκαμψη στο 0,9% σε ετήσια βάση, μετά τα πρωτοφανή χαμηλά του 0,7% το Δεκέμβριο. Ως συνήθως, τα προκαταρκτικά στοιχεία του πληθωρισμού θα δημοσιευθούν πρώτα στη Γερμανία και στην Ισπανία, όπου αναμένεται να σημειώσουν μικρή ανάκαμψη. Στη Γερμανία, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,4% σε ετήσια βάση, από 1,2% τον Δεκέμβριο .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα