Ενισχύεται η βιομηχανική έρευνα

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2004 13:00

Με διεθνείς συνεργασίας ενισχύεται η βιομηχανική έρευνα βάσει των αποφάσεων που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η ένταξη και χρηματοδότηση επιχειρήσεων στο Πρόγραμμα «Διεθνής Συνεργασία στη Βιομηχανική Έρευνα και δραστηριότητες ανάπτυξης σε προ-ανταγωνιστικό στάδιο», με συνολικό προϋπολογισμό 2.488.918 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), και συγκεκριμένα στο Μέτρο 4.3 «Ενθάρρυνση της έρευνας, της μεταφοράς και διάδοσης της τεχνολογίας στις επιχειρήσεις», Δράση 4.3.6.2.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η ενθάρρυνση των ελληνικών φορέων (επιχειρήσεων, βιομηχανιών, ερευνητικών κέντρων, ΑΕΙ, ΤΕΙ) και η παροχή σ’ αυτούς των κατάλληλων κινήτρων για την ενεργό συμμετοχή τους σε έργα βιομηχανικής έρευνας και προώθησης μέσω της ανάπτυξης, συνεργασιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, το πρόγραμμα υποστηρίζει τις παρακάτω δραστηριότητες:

A. Δραστηριότητες βιομηχανικής έρευνας (ΒΕ), οι οποίες στοχεύουν στην απόκτηση νέων γνώσεων που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, μεθόδων ή υπηρεσιών, με υψηλή προστιθέμενη αξία ή να συνεπάγονται σημαντική βελτίωση των ήδη υπαρχόντων προϊόντων, μεθόδων ή υπηρεσιών.

B. Δραστηριότητες ανάπτυξης σε προ-ανταγωνιστικό στάδιο (ΠΡΟ), μέσω συνεργασιών, οι οποίες έχουν σκοπό τη συγκεκριμενοποίηση των αποτελεσμάτων της βιομηχανικής έρευνας σε ένα σχέδιο, πρόγραμμα ή σχεδιασμό για νέα προϊόντα, νέες μεθόδους παραγωγής ή νέες υπηρεσίες, τροποποιημένες ή βελτιωμένες που προορίζονται για πώληση ή για χρήση, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας ενός πρώτου πρωτοτύπου που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

Βιομηχανικές και παραγωγικές επιχειρήσεις, εταιρίες βιομηχανικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τεχνογνωσία για την παραγωγή νέων προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών έντασης γνώσης.

Ερευνητικά κέντρα, αυτοτελή ινστιτούτα, εργαστήρια ΑΕΙ, ΤΕΙ ως υπεργολάβοι.

Η συμμετοχή στο παρόν πρόγραμμα προϋποθέτει υποχρεωτικά τη συνεργασία, σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε&ΤΑ), με ένα τουλάχιστον φορέα (βιομηχανία, επιχείρηση έντασης γνώσης, ερευνητικό κέντρο, ινστιτούτο, κλπ.) με κράτος της Ευρώπης ή και χώρα εκτός Ευρώπης.

Τα ποσοστά επιδότησης διαφοροποιούνται σύμφωνα με τις κατηγορίες των έργων από 35% έως 50% του κόστους των επιλέξιμων δαπανών και το ποσό της δημόσιας δαπάνης, που χορηγείται σε κάθε εγκεκριμένο έργο, κυμαίνεται μεταξύ 80.000 και 175.000 ευρώ, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια του έργου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού έγιναν δύο προκηρύξεις. Στην πρώτη υποβλήθηκαν 209 προτάσεις και ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος της συγκεκριμένης προκήρυξης ανερχόταν σε 5.280.000 ευρώ, από τα οποία το 35-50% αποτελούσαν δημόσια δαπάνη. Τα έργα αυτά, σήμερα, βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Η δεύτερη προκήρυξη παρέμεινε ανοικτή από τις 7 Σεπτεμβρίου 2003 έως τις 10 Νοεμβρίου 2003. Στο διάστημα αυτό υποβλήθηκαν 160 προτάσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός της συγκεκριμένης προκήρυξης ανέρχεται σε 18.425.000 ευρώ, από τα οποία 8.491.000 ευρώ αποτελούν δημόσια δαπάνη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα