Δημοσκόπηση: «Εξοντωτικά» τα πρόστιμα της εφορίας για τις επιχειρήσεις

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 13:48
UPD:14:00
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εξοντωτικά θεωρεί το 71% των επαγγελματιών τα πρόστιμα της εφορίας για τις επιχειρήσεις και το 27% εκτιμά ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), σε δείγμα 1.262 απαντήσεων, που διεξήχθη από τις 21/1/2014-23/1/2014.

Από την έρευνα προκύπτουν επίσης τα εξής: 

  • Για το όριο των 500 ευρώ για πληρωμές με κατάθεση στην τράπεζα, το 85% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα φέρει σοβαρά προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Για το πρόστιμο των 10.550 ευρώ για την μη αναγραφή εργαζόμενου στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), το 59% πιστεύει ότι είναι εξοντωτικό για τις επιχειρήσεις και το 26% ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα στη μάχη της φοροδιαφυγής.
  • Για τη μηνιαία υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων που συντομεύει τον χρόνο ενημέρωσης των βιβλίων σε 15 μέρες, το 93% πιστεύει ότι η προθεσμία είναι εξοντωτική για τις επιχειρήσεις και τους λογιστές.

Όπως επισήμανε το ΕΕΑ σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, είναι υπέρμαχο της επιβολής αυστηρότατων προστίμων σε όποιους κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν.

Σημειώνει όμως πως «προκειμένου να συνετιστούν οι φοροφυγάδες, λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα που δεν είναι δυνατόν να έχουν σαν αποτέλεσμα την συμμόρφωση των επαγγελματιών, αλλά που τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση και την τελική εξόντωσή τους».

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών όσο και του Υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά και να εφαρμόσουν τα αυστηρά πρόστιμα μόνο σε όσους αποδεικνύεται ότι συστηματικά δεν εφαρμόζουν τον Νόμο  και φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν με δόλο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα