Ανοδικά κινείται η Ευρώπη

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 12:02
UPD:12:04
REUTERS/ANDREA COMAS

Άνοδο σημειώνουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, καθώς η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αντισταθμίζει τα αποθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα και τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύεται 0,1%, μετά τα νέα πολυετή υψηλά που άγγιξε ενδοσυνεδρικά χθες. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει άνοδο 0,04%, ο DAX κινείται 0,06% υψηλότερα, ο CAC 40 ενισχύεται 0,28%, ενώ στο +0,41% και στο +0,61% κινούνται ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

O ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 2,5 ετών τον Ιανουάριο, καθώς οι παραγγελίες των εργοστασίων ενισχύθηκαν, και ενώ η γαλλική επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε και πάλι τον Ιανουάριο, έγινε με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι αναμενόταν.

Τα στοιχεία γενικότερα για την περιοχή της Ευρώπης, ήταν ελαφρώς καλύτερα από τα αναμενόμενα, υποδηλώνοντας σημάδια ανάπτυξης. Ωστόσο η κερδοφορία των εταιρειών αποτελεί το πιο σημαντικό θέμα για την αγορά για τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως σημειώνει ο Νικ Ζάντερς, επικεφαλής στρατηγικής στην BTIG .

Η εικόνα των εταιρικών κερδών είναι μικτή, με τους επενδυτές να έχουν έντονα στραμμένο το βλέμμα σε αυτήν, για να διαπιστώσουν εάν θα δικαιολογούνται οι υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών μετά από το ράλι του 2013.

Η ισπανική τράπεζα Banco de Sabadell ενισχύεται 5,8% μετά την ανακοίνωση του τριπλασιασμού των
κερδών της το 2013, χάρη στη μείωση των ζημιών από την αγορά ακινήτων και των υψηλότερων κερδών από τα ομόλογα.

Η μετοχή της Pearson σημειώνει βουτιά 6,4%, μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε ότι τα κέρδη της από συναλλαγές το 2013 θα είναι μικρότερα από τα αναμενόμενα.

Το 78% των εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα μέχρι στιγμής έχουν νικήσει ή έχουν κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο προκαταρκτικός
δείκτης Markit / HSBC του κλάδου της μεταποίησης στην Κίνα υποχώρησε στο 49,6 τον Ιανουάριο, από 50,5 το Δεκέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δραστηριότητα στον κλάδο των εργοστασίων της Κίνας συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα