Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 12:03
UPD:12:05
EPA/ANDY RAIN

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στις οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την αναβάθμιση της παγκόσμιας ανάπτυξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία ενισχύει την επενδυτική ψυχολογία, καθώς και την νέα υποχώρηση της ανεργίας στη Βρετανία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 κινείται 0,2% υψηλότερα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύεται 0,06%, ο DAX σημειώνει υποχωρεί οριακά κατά 0,05 %, ο CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,18%, ο ΙΒΕΧ κινείται 0,13% χαμηλότερα και ο FTSE MIB βρίσκεται στο +0,25%.

Στην έκθεσή του με τίτλο World Economic Outlook, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα κινηθεί στο 3,7%μ, από 3,6% που προέβλεπε τον Οκτώβριο , επικαλούμενο τη βελτίωση των συνθηκών στις προηγμένες οικονομίες.

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό ανεργίας της Βρετανίας διαμορφώθηκε στο 7,1% στους τρεις μήνες έως το Νοέμβριο, πολύ χαμηλότερα από το 7,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Αυτό είναι μόλις 0,1% υψηλότερο από το επίπεδο που έχει θέσει ως στόχο η Τράπεζα της Αγγλίας στο
forward guidance.

Στην Ευρώπη, η ελίτ του επιχειρηματικού και του πολιτικού κόσμου έχει συγκεντρωθεί για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στην Ελβετία, το οποίο ξεκινά την σήμερα.

Περισσότεροι από 2.500 συμμετέχοντες παρακολουθούν το φόρουμ, που αναμένεται να επικεντρωθεί στην αυξανόμενη εισοδηματική διαφορά, η οποία αναφέρθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους κινδύνους στην έκθεση του
WEF με τίτλο «Global Risks 2014» που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.

Στην Ασία, οι μετοχές κινήθηκα με μικτά πρόσημα, καθώς οι ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν μετά την απόφαση πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Η BOJ διατήρησε σταθερή τη νομισματική της πολιτική μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασής της, όπως ευρέως αναμενόταν, αλλά οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από την αποτυχία της κεντρικής τράπεζας να σηματοδοτήσει πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης.

Οι
μετοχές της JD Wetherspoon ενισχύονται 4% μετά την ανακοίνωση για επιτάχυνση των πωλήσεών της.

Οι μετοχές της Eurotunnel κινούνται 1% υψηλότερα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας τα οποία κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι μετοχές της ABB υποχωρούν 4% μετά την είδηση ότι τα κέρδη του δ' τριμήνου θα χτυπηθούν από το υψηλό κόστος αναδιάρθρωσης και των ενεργειακών έργων στη Βόρειας Θάλασσας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα