Δολάριο και αργό βαραίνουν το κλίμα

Ασχημα η εβδομάδα σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2004 00:01
UPD:06:15

H ΕΒΔΟΜΑΔΑ δεν άνοιξε καλά για τη Wall Street, με τους επενδυτές να ανησυχούν για πολλούς παράγοντες, την πτώση του δολαρίου, την άνοδο των τιμών πετρελαίου, το συνεχώς αυξανόμενο αμερικανικό δημοσιονομικό έλλειμμα και τις αποθαρρυντικές προοπτικές πολλών επιχειρήσεων.

Ο Dow Jones κατάφερε ωστόσο να ξεφύγει από τα νέα χαμηλά επίπεδα έτους που άγγιξε ενωρίτερα, κυρίως χάρη στην άνοδο των μετοχών του κλάδου ημιαγωγών και τη μικρή υποχώρηση των τιμών πετρελαίου μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ που άγγιξαν χθες.

Ακόμη και αυτή η μικρή υποχώρηση της τιμής του αργού βοηθά την αγορά, λένε αναλυτές. Από την άλλη πλευρά, η πτώση του δολαρίου βαραίνει τις μετοχές, αφού αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές να αγοράζουν αμερικανικές μετοχές ή ομόλογα.

Από τα λίγα θετικά σημεία της αγοράς, ο κλάδος ειδών σπιτιού, μετά τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι οι πωλήσεις των παλαιών κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν το Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 7,82 μονάδες, ποσοστό 0,08%, φθάνοντας στις 9.749,99 μονάδες. Με απώλειες 1,10 μονάδων, ποσοστό 0,06%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.914,04 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ εβδομάδων, στον απόηχο της πτώσης του δολαρίου και το νέο ρεκόρ της τιμής του αργού. Iδιαίτερα επλήγησαν οι μετοχές εξαγωγών, όπως DaimlerChrysler και BASF.

Πτωτικές πιέσεις στην αγορά άσκησε και η μετοχή της Ericsson, η οποία υποχώρησε 4,8%, καθώς οι τράπεζες επενδύσεων Morgan Stanley και Lehman Brothers υποβάθμισαν την επενδυτική αξιολόγησή τους για τη μετοχή της εταιρείας.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 1,7%, στις 980,1 μονάδες - πρόκειται για το χειρότερο κλείσιμο από την 1η Σεπτεμβρίου. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 2% στις 2.734,4 μονάδες.

Η αβεβαιότητα όσον αφορά τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών πετρελαίου στην παγκόσμια ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία, σε συνδυασμό με το πλήγμα που δέχονται οι εξαγωγείς της Ευρωζώνης από την πτώση του δολαρίου, έχουν επιδεινώσει το επενδυτικό κλίμα. Οι επενδυτές αναμένουν τώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ προκειμένου να διαπιστώσουν προς τα πού οδεύει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε σε χαμηλά πενταμήνου, καταγράφοντας πτώση 1,82%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα