British American Tobacco: Εκρηκτική αύξηση των κερδών

Μετά τη συγχώνευσή της με τη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της Ιταλίας
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2004 10:07

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ αύξηση και σε ποσοστό της τάξης του 60%, σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της δεύτερης σε μέγεθος καπνοβιομηχανίας στον κόσμο, της British American Tobacco Plc, αποτέλεσμα της συγχώνευσής της, με τη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της Ιταλίας.

Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν στα 424 εκατ. λίρες Αγγλίας (780 εκατ. δολ.) ή 19,76 πένες ανά μετοχή, από 265 εκατ. λίρες ή 11,93 πένες ανά μετοχή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της παραγωγού των τσιγάρων Lycky Strike και Pall Mall. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν σε ποσοστό 35%, φθάνοντας στα 8,89 δισ. λίρες Αγγλίας.

Πέρυσι, η βρετανική καπνοβιομηχανία, επεκτάθηκε στην Ιταλία με την εξαγορά της Ente Tabacchi Italiani, της μεγαλύτερης βιομηχανίας τσιγάρων της Ιταλίας, αντί του ποσού των 2,3 δισ. ευρώ (2,9 δισ. δολ.).

Η ΒΑΤ και η κύρια ανταγωνίστριά της, Altria Group Inc., πρέπει να αγωνιστούν ενάντια των υψηλότερων φόρων στα τσιγάρα, αλλά και της αύξησης των κυβερνητικών μέτρων, τα οποία ωθούν τους καταναλωτές στην αγορά φθηνότερων τσιγάρων. Ο επικεφαλής της εταιρείας, Paul Adams, 51 ετών, καλείται παράλληλα, να αντιμετωπίσει και την άνοδο της βρετανικής λίρας έναντι του δολαρίου, που περιορίζει την αξία των πωλήσεων της BAT και στον Καναδά.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχωρούσαν 6,5 πένες, φθάνοντας στις 818 πένες η μία χθες στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται στα 17,7 δισ. λίρες. Η μετοχή πέρυσι κέρδισε συνολικά ποσοστό 27%, χρονική περίοδο κατά την οποία η μετοχή της Altria σημείωσε άνοδο 1,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα