Είναι γνωστό πως η στατιστική ανάλυση είναι το βασικό εργαλείο μας και αφού ομολογήσαμε πως η αντίσταση που περιμέναμε στις 430 μονάδες μετατοπίστηκε κατά δύο μονάδες και λειτούργησε ήδη δυο φορές μέσα στο μήνα, η κάθοδος είναι πλέον φυσική συνέπεια. Αλλά αν είναι να διορθώσει η αγορά από την φετινή κορυφή κατά 10%, όπως το Δεκέμβρη του 2013, τότε δεν θα το πράξει χωρίς ενδιάμεσες ανάσες. Σήμερα είναι πιθανή μια τέτοιου τύπου διόρθωση. Αυτό ενισχύεται σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές από το φαινόμενο του χαμηλότερου τζίρου τη μέρα με την μεγαλύτερη πτώση για τους δείκτες στην αλυσίδα των τριών καθοδικών.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Έχουμε να παρατηρήσουμε πως οι ανατροπές μιας τάσης σημειώνονται με συναλλακτικά ξεσπάσματα και όχι με περιστολή των όγκων. Συνεπώς δεν θεωρούμε πως θα εκτονωθούν οι πιέσεις πριν οι τιμές των δεικτών δεν προσεγγίσουν επίπεδα που θα κάνουν τους επαγγελματίες να ανατριχιάσουν. Οι ιδιώτες δεν παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο. Ασχολούνται δε αρκετοί με την αγορά των εταιρικών ομολόγων που κινήθηκε πολύ καλά το 2013 και θα κινηθεί καλύτερα φέτος.
Οι μεγάλες εταιρείες θα αναζητήσουν ρευστότητα μέσα από εκεί, ενώ και το ενδιαφέρον των ξένων είναι τεράστιο γιατί είναι αγορά του ευρώ, με τόσο μεγάλα κουπόνια, ανεξάρτητα αν μέρα με την μέρα οι αποδόσεις συνεχίζουν την κάθοδο τους. Έτσι λοιπόν εγχώριοι αναλυτές αναμένουν, πιθανά, εκδόσεις από την ΔΕΗ, τον Μυτιληναίο αλλά και την Motor Oil στο άμεσο μέλλον, με τις μεγάλες υπερκαλύψεις να είναι λίγο πολύ δεδομένες θυμίζοντας τις IPO των μετοχών σε εποχές 1999-2000.
Στο ταμπλό του ΧΑ η πτώση έχει σταθερά χαρακτηριστικά στους κλάδους των εταιριών στα Βιομηχανικά Προϊόντα, το Εμπόριο, Κοινής Ωφέλειας, Προσωπικά και Οικιακά Είδη, Τηλεπικοινωνιών Τραπεζών και στα Χημικά. Αλλά ισχυροποιήθηκε στις Τηλεπικοινωνίες τις Τράπεζες τα Προσωπικά και Οικιακά Είδη και της Κοινής Ωφέλειας με συνέπεια να αναμένουμε σήμερα αρκετούς κλάδους να δεχτούν πιέσεις. Ωστόσο δύναμη έχουν τα Τρόφιμα Ποτά και αμυντικά χαρακτηριστικά οι εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας, στα Ταξίδια – Αναψυχή και Μέσων Ενημέρωσης. Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Οι αγορές είχαν αργία.
Ευρώπη
Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν ελαφρώς χαμηλότερα χθες, μετά από ένα ράλι δύο εβδομάδων το οποίο ώθησε τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 σε υψηλό εξαετίας, με την πτώση στις τραπεζικές μετοχές να αντισταθμίζεται κάπως από την άνοδο στις μετοχές του κλάδου των ειδών πολυτελείας.
Ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,12% χαμηλότερα, με τις τράπεζες να υποχωρούν σχεδόν 1% μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε η Deutsche Bank για την κερδοφορία της. Ο δείκτης FTSE 100 ^FTSE+0,11% ενισχύθηκε 0,11%, ο DAX ^GDAXI-0,28%σημείωσε απώλειες 0,28%, ο CAC 40 ^FCHI-0,11% έκλεισε 0,11% χαμηλότερα, πτώση 0,11% κατέγραψε ο ΙΒΕΧ 35 και με άνοδο 0,02% έκλεισε ο FTSE MIB.
«Είναι καθησυχαστικό να βλέπουμε τις αγορές να κινούνται σταθεροποιητικά στην Ευρώπη, ακόμη και μετά την ισχυρή πτώση στην Ασία και τα απογοητευτικά νέα από την Deutsche Bank», όπως σημειώνει ο Αλεξ Νιλ, επικεφαλής μετοχών και παραγώγων στην EFG Bank στη Γενεύη.
«Εάν οι αγορές συνεχίσουν να είναι τόσο ανθεκτικές, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου στις ευρωπαϊκές μετοχές, και αυτό θα βοηθήσει να ξεπεραστούν πιο εύκολα κάποιοι κίνδυνοι οι οποίοι εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως η πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας», όπως πρόσθεσε.
Οι αγορές κινήθηκαν χθες με κάπως πιο επιφυλακτικά βήματα μετά τα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας. Το κινεζικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 7,7% κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2013, νικώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 7,6%, ωστόσο ο ρυθμός αυτός της ανάπτυξης υποδηλώνει επιβράδυνση από το 7,8% του προηγούμενου τριμήνου. Συνολικά, για το 2013, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας μειώθηκε στον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 14 ετών.
Τεχνική ανάλυση
Δεν άλλαξαν οι εκτιμήσεις μας.
Η συνεδρίαση στο Χ.Α.
Τα εμπόδια και οι καθυστερήσεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και οι φήμες για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, καθώς και τα ανανεωμένα σενάρια για πρόωρες εκλογές και την διατάραξη της εγχώριας πολιτικής σταθερότητας, έστειλαν χθες το ελληνικό χρηματιστήριο στο βαθύ κόκκινο, στην τρίτη κατά σειρά πτωτική συνεδρίαση. Στο 3,44% οι συνολικές απώλειες του τριημέρου. Στο 4,4% η πτώση από τις 10 Ιανουαρίου. Μόνο ΟΠΑΠΟΠΑΠ+1,49% και Coca Cola έκλεισαν με κέρδη από τα blue chip.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.239,48 μονάδες με πτώση 2,29%, με υψηλό ημέρας τις 1.267,00 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.236,41 μονάδες και απώλειες -1,87%.
Μετά την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, όπου ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει μία ανάσα από τις 1.230 μονάδες, η σημερινή αποτελεί την πέμπτη πτωτική συνεδρίαση από τις επτά συνολικά συνεδριάσεις, με σωρευτικές απώλειες 4,4%. Επίσης, η αγορά διορθώνει εδώ και τρεις συνεδριάσεις χωρίς διάλειμμα, με την συνολική πτώση του τριημέρου να διαμορφώνεται στο 3,44%.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά ωστόσο επίπεδα και στα 67,81 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος άγγιξε τα 30,6 εκατ. τεμάχια. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 3,01%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημείωσε απώλειες 1,94% και ο δείκτης FTSE Mid Cap έκλεισε με πτώση 2,54%. Οι τραπεζικές μετοχές συνέχισαν και χθες να δέχονται πιέσεις, με τη μετοχή της Εθνικής να κλείνει με πτώση 3,18%, την Alpha Bank ΑΛΦΑ-3,26% να υποχωρεί 3,26%, την Πειραιώς να καταγράφει απώλειες 2,72% και τηEurobank να κλείνει 3,44% χαμηλότερα.
Στα υπόλοιπα blue chips η εικόνα ήταν σχεδόν απόλυτα πτωτική, αφού μόνο η μετοχή του ΟΠΑΠ και η Coca Cola κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος, στο +1,49% και στο +0,19% αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα, η πτώση ήταν ευρεία και αρκετά έντονη σε επιλεγμένες μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλεις σημειώσαν οι Σωλ. Κορίνθου –4,76%, ΟΤΕΟΤΕ-4,12% –4,12%, MIG –4,11%, Jumbo –3,99%, ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ-3,49% –3,49%, Folli Follie –3,04%, ΔΕΗ ΔΕΗ-2,93% –2,93% και Ιντραλοτ –2,73%.
Τα ισχυρά κέρδη του περασμένου διαστήματος καθώς και η απουσία καταλυτών, διαμορφώνουν πλέον μία εικόνα στο ΧΑ όπου δεν μπορεί να υπάρξει στήριξη της ανοδική αντίδρασης. Σε αυτά αν προσθέσουμε τα σενάρια των πρόωρων εκλογών και την εκτόξευση του δημοσιονομικού κενού στα 14 δις ευρώ για το 2014-2015, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια άλλη δικαιολογία την τήρηση επιφυλακτικής στάσης στην αγορά.
Σήμερα
Σήμερα το δολάριο έσπασε τον πρόωρο λήθαργο του με ένα άλμα στα 104,48 γεν, όταν η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Fed είναι σε καλό δρόμο για να τακτοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της για δεύτερη φορά σε έξι εβδομάδες, μειώνοντας το άλλη μια φορά, κατά 10 δις δολάρια και έτσι θα περιοριστούν οι αγορές ομολόγων σε 65 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα.
Μια ανιαρή έκθεση επί των θέσεων εργασίας των ΗΠΑ δεν κατάφερε να μειώσει την εμπιστοσύνη της Fed στην οικονομία, έγραψε ο Jon Hilsenrath ειδικός αναλυτής για την πολιτική της Fed. Οι επενδυτές υποψιάζονται ότι έχει εσωτερική πληροφόρηση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και για αυτό δίνει πολύ βάρος στη γνώμη του. Ήταν αρκετό για να ανεβάσει δυο μονάδες βάσης τις αποδόσεις του 10 - ομολόγου των ΗΠΑ διαμορφώνοντας τις στο 2,84%, μετά την αργία της αγοράς των ΗΠΑ τη Δευτέρα.
Η πτώση του γιεν βοήθησε την αναπήδηση κατά 1,00% του Nikkei της Ιαπωνίας, και παρέσυρε σε άνοδο όλες τις αγορές εκτός της Ταϊβάν. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ταλαντεύθηκε για να καταλήξει στο +0,4% ψηλότερα.
Οι επενδυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στις κινεζικές χρηματαγορές μετά την ανακοίνωση από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μιας ένεσης κονδυλίων έκπληξης για την Δευτέρα, με σκοπό τη συγκράτηση μιας πρόσφατης ανόδου στα επιτόκια. Οι traders σήμερα δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα έχει στόχο να προσθέσει 255 δισεκατομμύρια γουάν ( 42,130 δις δολάρια ) στις αγορές χρήματος, που είναι η μεγαλύτερη ένεση μίας ημέρας από τον Φεβρουάριο του 2013. Η κίνηση έσυρε κάτω το επιτόκιο, επαναγοράς ομόλογων 7 ημερών, στο 5,25%, από 6,60% τη Δευτέρα.
Οι επενδυτές σήμερα θα παρακολουθήσουν πράξεις παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να διαπιστωθεί αν θα ενεργήσει για να διορθώσει μια πρόσφατη απότομη αύξηση των επιτοκίων, και να αντιμετωπίσει μια σύσφιξη των συνθηκών που θα μπορούσε να απειλήσει την ανάκαμψη της περιοχής. Το ευρώ βρέθηκε στα 1,3542 δολάρια, που δεν απέχουν πολύ από το χαμηλό δύο μηνών στα 1,3508 δολάρια τη Δευτέρα.
Στις αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός έχει σταθεροποιηθεί στα 1.251,49 δολάρια η ουγγιά, μετά το χτύπημα στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου στα 1.259,85 την Δευτέρα. Τα futures του αργού έπεσαν κάτω από 94 δολάρια το βαρέλι στις αρχικές συναλλαγές της Ασίας καθώς οι ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς υποχώρησαν. Το μπρεντ για παράδοση Μαρτίου υποχώρησε 2 σεντς, φθάνοντας στα 106,33 δολάρια το βαρέλι , ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε 47 σεντς στα 93,90 δολάρια.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Οι αναλυτές χθες με την ευκαιρία την διόγκωσης των επιφυλάξεων που προκάλεσε η πτώση αναφέρθηκαν λίγο σε μετοχές και αρκετά στα εταιρικά ομόλογα.
Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, έστω και αν η χθεσινή συνεδρίαση ενέτεινε τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους τεχνικούς προβληματισμούς.
Σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της FastFinance ΑΕΠΕΥ, η Αγορά των ομολόγων κερδίζει ακόμα μεγαλύτερο έδαφος, μιας και οι μεγάλες εταιρείες θα βρουν ρευστότητα μέσα από αυτή, ενώ και το ενδιαφέρον των ξένων είναι τεράστιο σε ένα περιβάλλον ευρώ, με τόσο μεγάλα κουπόνια, ανεξάρτητα αν μέρα με την μέρα οι αποδόσεις συνεχίζουν την κάθοδο τους.
Έτσι λοιπόν αναμένουμε, πιθανά, εκδόσεις από την ΔΕΗ, τον Μυτιληναίο αλλά και την Motor Oil στο άμεσο μέλλον, με τις μεγάλες υπερκαλύψεις να είναι λίγο πολύ δεδομένες θυμίζοντας τις IPO των μετοχών σε εποχές 1999-2000.
Ο Ηλίας Λεκκός υπογράμμισε πως οι Ελληνικές Επιχειρήσεις Εκμεταλλευόμενες τη γενικότερη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και ειδικότερα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για Ελληνικά assets, εξέδωσαν 6 νέα εταιρικά ομόλογα κατά τη διάρκεια του 2013, συνολικού ύψους 2,85 δις ευρώ. Με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα αρχίζει να παρατηρείται μια ανοδική τάση έκδοσης εταιρικών ομολόγων από μεγάλες Ελληνικές εταιρείες με διεθνή προσανατολισμό.
Αλλά παράλληλα παρατηρεί ότι παρά το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν έχει υπάρξει έως τώρα ένας δείκτης που να αντανακλά τις συνολικές μεταβολές και αποδόσεις σε αυτό το εκκολαπτόμενο τμήμα της Αγοράς. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει ο Δείκτης Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων ο οποίος αντανακλά τις τιμές 12 βασικών εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί από 8 Ελληνικές εταιρείες. Η εξέλιξη του δείκτη και η αντιπαραβολή του με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων Υψηλής Απόδοσης (Bloomberg EUR High Yield Corporate Bond Index) είναι ενδεικτική των εξελίξεων τόσο στην Ελληνική οικονομία όσο και για την διάθεση των διεθνών επενδυτών να λάβουν Ελληνικό ρίσκο.
Ο δείκτης από τη δημιουργία του στις 2/1/2013 έως τα τέλη του 2013, αυξήθηκε από 100 μονάδες σε 115,14 μονάδες προσφέροντας συνολική απόδοση 15,1% έναντι 7,9% του Ευρωπαϊκού δείκτη. Η σύμφωνη διακύμανση των δύο δεικτών είναι αξιοσημείωτη υποδεικνύοντας ότι παρά τη περιορισμένη ρευστότητά της η Ελληνική ομολογιακή αγορά ακολουθεί τις Ευρωπαϊκές τάσεις. Αντίθετα οι υψηλότερες αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων αντανακλούν τη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων η οποία είναι συνέπεια της μείωσης του Ελληνικού ασφάλιστρου κινδύνου.
Πέρα από τα κεφαλαιακά κέρδη των επενδυτών, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων θα έχει ευρύτερες θετικές επιπτώσεις καθώς καθιστά την έκδοση νέων εταιρικών ομολόγων ακόμα πιο ελκυστική. Οι νέες εκδόσεις θα γίνουν στα νέα χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων, μειώνοντας σημαντικά το χρηματοοικονομικό κόστος των Ελληνικών Επιχειρήσεων, γεγονός που θα επιτρέψει τους πόρους που αντλούν οι Επιχειρήσεις να τους χρησιμοποιήσουν όχι μόνο για την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων αλλά και για τη χρηματοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων, επισημαίνει ο κ. Λεκκός (Group Chief Economist) της Τρ. Πειραιώς.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Οι κεντρικές τράπεζες και τα κέρδη αναμένεται να κυριαρχήσουν αυτή την εβδομάδα
Η εκτίναξη στα επιτόκια δανεισμού Κίνα έχει αντιστραφεί από την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας. Τα επιτόκια στα swaps στην Κίνα έκαναν ράλι καθώς η PBoC προσέφερε reverse repos και έναν ειδικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση εποχιακών σφιξιμάτων της ρευστότητας . Ομοίως, στην Ινδία , η απόφαση έκπληξη της RBI για χαλάρωση της ρευστότητας βοήθησε να διατηρηθεί η δυναμική ομόλογα. Οι μετοχές είναι σε άνοδο σε ολόκληρη την Ασία, κατόπιν της γνωστοποίησης αυτών των μέτρων για ενέσεις ρευστότητας. Το χρηματιστήριο της Σαγκάης είναι σχεδόν στο +1% και η σχέση USD / JPY αλλά και ο Nikkei έχουν ενισχυθεί.
Αργότερα σήμερα, αναμένουμε να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αν και είναι μια μικρού χρόνου επιλογή. Πιστεύουμε ότι η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας θα μειώσει το επιτόκιο της κατά 15bp σε 2,85% αργότερα σήμερα. Να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική, δείχνουν τα πρακτικά της Κεντρικής Τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου MPC. Η εξέταση της ιαπωνικής νομισματικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και εκείνης της ΕΚΤ κατά την τελευταία δεκαετία, χρησιμοποιώντας έναν απλό κανόνα Taylor υποδεικνύει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει τώρα να εξετάσει την ανάληψη περαιτέρω μέτρων για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μέσω μη συμβατικών πολιτικών, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος να εμφανιστεί το "ιαπωνικό σενάριο " στην ευρωζώνη.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
-
Το τελικό σχέδιο της σύμβασης πώλησης μετοχών για την αξιοποίηση της Ελληνικόν Α.Ε. ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ταμείου, η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 1ου τριμήνου 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως προσεχές διάστημα θα κληθούν από το ΤΑΙΠΕΔ οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, προκειμένου να καταθέσουν, με προθεσμία έως τα τέλη Φεβρουαρίου, τις δεσμευτικές προσφορές τους για την έκταση του Ελληνικού.
-
Κατά 2,55 δισ. ευρώ αυξήθηκε τον Δεκέμβριο η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ και η εξάρτησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) αυξήθηκε κατά 370 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα, η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αυξήθηκε στα 63,23 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο από τα 60,68 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, ενώ από τον ELA αυξήθηκε στα 9,79 δισ. ευρώ από τα 9,42 δισ. τον Νοέμβριο.
-
Στην εξαγωγή του πρώτου φορτίου λευκολίθου μετά από 15 χρόνια προχώρησε η ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ (TERNA MAG), εταιρεία του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα. ΓΕΚΤΕΡΝΑ-2,87% Το πλοίο με το φορτίο συνολικού βάρους περίπου 2,5 χιλιάδων τόνων αναχώρησε την περασμένη εβδομάδα από το Λιμάνι Κυμασίου της Εύβοιας με προορισμό την Ιταλια και σηματοδότησε την επανέναρξη της εμπορικής λειτουργίας των μεταλλείων λευκολίθου του Μαντουδίου μετά από 15 χρόνια. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ έχει ξεκινήσει εδώ και οκτώ μήνες την εξόρυξη λευκολίθου, στο πλαίσιο επενδυτικού προγράμματος συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αναβίωση της εξορυκτικής δραστηριότητας στο Μαντούδι, που ξεκίνησε ο Όμιλος προ εξαετίας.
-
Στα 831,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδος στη χρήση 2013, έναντι 318,6 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τα καθαρά έσοδα παρουσίασαν μείωση, ενώ παράλληλα μειώθηκαν τα λειτουργικά έξοδα και ιδιαίτερα οι δαπάνες προσωπικού. Μετά τη διανομή του προβλεπόμενου μερίσματος προς τους μετόχους, ποσό817,8 εκατ. ευρώ θα μεταφερθεί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Το μικτό μέρισμα ανά μετοχή, που θα προταθεί στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας για διανομή, ανέρχεται σε 0,6720 ευρώ, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.
-
Το… νεύμα του επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια για το φιλικό διακανονισμό ΟΛΠ ΟΛΠ-1,49% και Cosco αναμένουν η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ. Μία διαδικασία που, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», θα έχει ως κριτήριο επιλογής την υψηλότερη προσφορά συν την καθαρά παρούσα αξία των επενδύσεων που θα δεσμευτεί να κάνει ο πλειοδότης. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συναντάται σήμερα με τον κ. Αλμούνια στις Βρυξέλλες προκειμένου να αναπτύξει τη θέση της Ελλάδας, αλλά και να λάβει την τελική απάντηση της Επιτροπής, η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι αρνητική.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
-
Απρόσμενες ζημίες ανακοίνωσε η Deutsche Bank για το τέταρτο τρίμηνο του 2013, επικαλούμενη νομικές δαπάνες και λογιστικές χρεώσεις. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης κατέγραψε προ φόρων ζημίες ύψους 1,15 δισ. ευρώ. Η γερμανική τράπεζα πλήρωσε 528 εκατ. ευρώ σε δικαστικά έξοδα, ενώ εμφάνισε επίσης έξοδα που σχετίζονται με την αναδιοργάνωσή της. Οι αναλυτές ανέμεναν προ φόρων κέρδη ύψους 628,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Deutsche Bank ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της 10 ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία.
-
Κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία αποτελεί η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα, όπως τονίζει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum, WEF) στο Νταβός της Ελβετίας. «Οι επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο πρέπει να θυμηθούν ότι σε πάρα πολλές χώρες τα οφέλη της ανάπτυξης απολαμβάνουν πάρα πολύ λίγοι άνθρωποι. Αυτό δεν αποτελεί συνταγή για τη σταθερότητα και βιωσιμότητα», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε συνέντευξή της στους Financial Times.
-
Πραγματικήαύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% θα εμφανίσει η Ευρωζώνη φέτος, για πρώτη φορά από το 2011, ωστόσο η ανάπτυξη αυτή δεν θα είναι αρκετά ισχυρή για να υποστηρίξει και την ανάκαμψη των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την EY. Στην έκθεσή της «Eurozone Financial Services Forecast (EEFSF)», η EY αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για την αύξηση του δανεισμού των επιχειρήσεων το 2014. Συγκεκριμένα, στην ανάλυση αναφέρεται ότι η προβλεπόμενη για το 2014 χαμηλή οικονομική ανάπτυξη έχει επηρεάσει αρνητικά τις προβλέψεις για τον τραπεζικό δανεισμό. Η πρόβλεψη για μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο, σε συνδυασμό με την πιο επιφυλακτική στάση των τραπεζών ως προς τον δανεισμό, έχει ως αποτέλεσμα τα δάνεια των επιχειρήσεων να αυξηθούν μόλις 1,6% το 2014, αντί του 3,8% της πρόβλεψης του Οκτωβρίου 2013. Αυτό ισοδυναμεί με 211 δισ. ευρώ λιγότερες χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις. Η καταναλωτική πίστη έχει και αυτή μειωθεί, κατά 29 δισ. ευρώ το 2013, καθώς τα νοικοκυριά βρέθηκαν υπό πίεση να μειώσουν το χρέος τους λόγω της υψηλής ανεργίας. Όσον αφορά στα καταναλωτικά δάνεια του 2014, προβλέπεται μείωση κατά 26 δισ. ευρώ, ενώ η καταναλωτική πίστη δεν αναμένεται, μέχρι το 2016, να ανακάμψει στα επίπεδα του 2012.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ