Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 12:36
UPD:12:38
REUTERS/PHILIPPE WOJAZER

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ανάπτυξη στην Κίνα συνέχισε να επιβραδύνεται, ενώ η προειδοποίηση για την κερδοφορία της που εξέδωσε η Deutsche Bank, επίσης βαραίνει το επενδυτικό κλίμα.

Ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 υποχωρεί 0,1% με τον τραπεζικό κλάδο να κινείται 1% χαμηλότερα μετά την προειδοποίηση της Deutsche Bank.

Οι μετοχές της τράπεζας υποχωρούν 4,2% αφού ανακοίνωσε ζημιές προ φόρων ύψους 1,153 δισ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 , λόγω των δικαστικών δαπανών καθώς και του κόστους αναδιάρθρωσης και μείωσης του ισολογισμού .

«Το 2014 θα είναι πολύ δύσκολο και θα είναι πολύ παρόμοιο με το 2013 για την τράπεζα», όπως δήλωνε ο Ντρικ Μπέκερ, επικεφαλής της Kepler Cheuvreux. «Η Deutsche Bank έλεγε πάντα ότι θα υπάρξουν περισσότερα δικαστικά έξοδα και μεγαλύτερο κόστος αναδιάρθρωσης, αλλά δεν νομίζω ότι οι μετοχές της θα πρέπει να οδηγηθούν σε sell-off σήμερα, γιατί όλα αυτά τα βάρη είχαν σε μεγάλο βαθμό αποτιμηθεί από την αγορά και είναι μάλλον καλύτερο να ενσωματωθούν στα αποτελέσματα του 2013».

Ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,33%, ο DAX υποχωρεί 0,05%, ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,2% ενώ % και 0,11% χαμηλότερα κινούνται ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε 7,7% κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2013, πάνω από τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 7,6%, αλλά κάτω από το 7,8% του προηγούμενου τριμήνου. Έτσι, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας μειώθηκε στο βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 14 ετών.

«Για τις αγορές, η επιβράδυνση ήταν κάπως αναμενόμενη. Αναμένουν το κινεζικό ΑΕΠ να κυμανθεί μεταξύ του 7,2% και του 7,4% το 2014, αλλά είναι αισιόδοξες ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από την τρέχουσα ηγεσία θα αποδώσουν καρπούς από το 2015 και πέρα», σημειώνει η ΕΤΧ Capital.

Oι μετοχές της Peugeot Citroen υποχωρούν 7% μετά την ανακοίνωση των ετήσιων πωλήσεων που έδειξαν πτώση 4,9%, καθώς και μετά τα δημοσιεύματα σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ύψους 3 δισ. ευρώ.

Οι παγκόσμιες παραδόσεις αυτοκινήτων της Peugeot υποχώρησαν στα 2,82 εκατομμύρια οχήματα το περασμένο έτος από 2,97 εκατ. το 2012.

Οι μετοχές της Mothercare ενισχύονται 5% μετά το δημοσίευμα των Sunday Times το οποίο ανέφερε ότι η Tesco εξετάζει προσφορά για την εταιρεία.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, η γερμανική Bundesbank δημοσιεύει σήμερα τη μηνιαία έκθεσή της και η Ισπανία και η Ιταλία ανακοινώνουν τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες.

Οι αγορές των ΗΠΑ θα είναι κλειστές σήμερα λόγω της ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα