Αυστραλία: Χαμηλότερη η αύξηση των τιμών καταναλωτή

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2004 07:43

ΤΗ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ αύξηση, σε χρονικό διάστημα πλέον του έτους, σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο οι τιμές καταναλωτή στην Αυστραλία, αυξάνοντας τις προοπτικές, ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, θα διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού. Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο Αυστραλίας και ανοδικά οι τιμές των ομολόγων.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, βασική μονάδα μέτρησης του πληθωρισμού, αυξήθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν κατά 0,4% μετά την αύξησή του σε ποσοστό 0,5%, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας, στο Σύδνεϋ. Αυτή, ήταν και η χαμηλότερη αύξηση από τη στιγμή διατήρησης των τιμών στα ίδια επίπεδα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2003.

Φθηνότερα τρόφιμα, είδη υγιεινής και αυτοκίνητα, βοήθησαν στην άμβλυνση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες αύξησαν το κόστος της βενζίνης και των ταξιδίων. Την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, είχε πει, ότι, οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, δεν επηρέασαν τις τιμές στην πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας.

Συνολικά 23 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, προέβλεψαν την περασμένη εβδομάδα, ότι, η Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 5,25% το 2004, μετά από δύο αυξήσεις στις οποίες προχώρησε το 2003. Εννέα από αυτούς εκτιμούν, ότι θα γίνει αύξηση των επιτοκίων, κατά 0,25% φέτος.

Η επόμενη συνεδρίαση των μελών της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, θα γίνει στις 2 Νοεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα