Ανοδικά κινείται η Ευρώπη

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 12:16
UPD:12:18
REUTERS/ALEX DOMANSKI

Φωτογραφία αρχείου.

Με ήπια κέρδη κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, συνεχίζοντας το διήμερο ράλι, παρά την πτώση χθες στην Wall Street και παρά τη σημερινή προειδοποίηση του πετρελαϊκού κολοσσού Royal Dutch Shell για την κερδοφορία του.

Ο δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύεται
0,2%, ο FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει άνοδο 0,1%, ο DAX καταγράφει κέρδη 0,36%, ο CAC 40 κινείται 0,33% υψηλότερα, ενώ στο -0,03% και στο +0,20% βρίσκονται ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο κλάδος του πετρελαίου με τη μετοχή της Royal Dutch Shell να υποχωρεί κατά 4%. Η εταιρεία προειδοποίησε ότι τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου αναμένεται να είναι «σημαντικά χαμηλότερα από τα πρόσφατα επίπεδα» εξαιτίας των τρεχουσών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και των συνθηκών στη βιομηχανίας πετρελαίου.

Οι συναλλαγές στις ασιατικές αγορές ήταν υποτονικές ενώ τόσο ο Dow
Jones όσο και ο S&P 500 χθες υποχώρησαν μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα κερδοφορίας από τον τραπεζικό κλάδο. Η Goldman Sachs ανακοίνωσε 21% πτώση κερδοφορίας ενώ η Citigroup ανακοίνωσε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Οι επενδυτές επίσης αξιολογούν σήμερα τα χθεσινά σχόλια του επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκε, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να δώσει στην οικονομία την ώθηση που χρειάζεται, παρά τις ανησυχίες ότι η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να αποσταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι επενδυτές
έχουν επίσης το βλέμμα στραμμένο στην ανακοίνωση του ΑΕΠ δ' τριμήνου της Κίνας τη Δευτέρα, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν επιβράδυνση στο 7,6%, από 7,8 τοις εκατό κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό θα θέσει το ρυθμό ανάπτυξης στο σύνολο του έτους στο 7,7%, πάνω από το 7,5% που είναι ο επίσημος στόχο της κυβέρνησης, αλλά στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1999.

Οι μετοχές της Accor ενισχύονται κατά 1,65% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για αύξηση του στόχου για την κερδοφορίας της το τρέχον έτος, επικαλούμενη την ανάκαμψη της ζήτησης στην Ευρώπη.
 

Οι μετοχές της Pandora ενισχύονται 4,2%, μετά τα ισχυρά στοιχεία για τις πωλήσεις που σημείωσε την περίοδο των εορτών.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα