Ανακούφιση στα χρηματιστήρια για το πετρέλαιο

Κέρδη και ζημίες
Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2004 00:01
UPD:06:10

H WALL Street ανέκαμψε χθες από τις αρχικές ζημίες της, βρίσκοντας στήριγμα στη μείωση των τιμών πετρελαίου. Η πτώση της τιμής πετρελαίου, η οποία ξεκίνησε από προχθές, αποτέλεσε ανακούφιση για ολόκληρη την αγορά και βοήθησε το Dow Jones να επιστρέψει από την Τετάρτη πάνω από το φράγμα των 10.000 μονάδων.

Ταυτόχρονα, αντιστάθμισε τον αρνητικό αντίκτυπο που προκάλεσε η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σχεδόν μετά από μία δεκαετία.

Ωστόσο, ο τομέας του χάλυβα και της βιομηχανίας εξόρυξης μετάλλων δέχθηκαν πιέσεις στην προοπτική ότι η αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα θα μπορούσε να μειώσει την τεράστια ζήτηση αυτής της χώρας για εμπορεύματα και φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές. Η μετοχή της Alcoa, του μεγαλύτερου στον κόσμο παραγωγού αλουμινίου, υποχώρησε 3,4%.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 2,51 μονάδες, ποσοστό 0,03%, φθάνοντας στις 10.004,54 μονάδες. Με άνοδο 5,75 μονάδων, ποσοστό 0,29%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.975,74 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχικές τιμές κινήθηκαν ανοδικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, καθοδηγούμενες από τη Royal Dutch/Shell μετά την είδηση ότι σκοπεύει να ενοποιήσει υπό μία διοίκηση τις δύο μητρικές εταιρείες της.

Ομως, ο κλάδος του χάλυβα και της εξόρυξης μετάλλων δέχθηκε πλήγμα και στην Ευρώπη από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να αυξήσει τα επιτόκια.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,6%, κλείνοντας στις 1.000,19 μονάδες, καταγράφοντας το πρώτο κλείσιμο πάνω από το «ψυχολογικό» φράγμα των 1.000 μονάδων από τις 19 Οκτωβρίου.

Ο δείκτης έχει ανακάμψει 2% από τα χαμηλά επίπεδα επτά εβδομάδων της Δευτέρας, όταν η τιμή αργού άγγιξε νέο ρεκόρ και το ευρώ εκτινάχθηκε στα ύψη έναντι του δολαρίου, καθιστώντας πιο ακριβές τις εξαγωγές της Ευρωζώνης. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 1,1%.

Τα σημερινά στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα δοκιμάσουν εκ νέου το επενδυτικό κλίμα στην αγορά.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,51%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα