AngloGold: Περιορισμένα κέρδη λόγω της ανόδου του ραντ

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2004 10:51

ΣΤΑ 253 εκατ. ραντ - το νόμισμα της Ν. Αφρικής - (42 εκατ. δολ.) περιορίστηκαν το τρίτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη, μιας από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χρυσού στον κόσμο, της AngloGold Ashanti Ltd., καθώς η άνοδος του ραντ, περιόρισε τα κέρδη από τα μεταλλεία της στη Ν. Αφρική.

Τα καθαρά κέρδη, το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, αντιστοιχούν με 96 σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημίας 70 εκατ. ραντ ή 28 σεντς ανά μετοχή που ήταν το δεύτερο τρίμηνο, όταν η εταιρεία απώλεσε κεφάλαια εξ αιτίας της ισοτιμίας του ραντ και των συμβολαίων μετάλλων που έκλεισε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ, προς το Χρηματιστήριο της Ν. Αφρικής.

Η εταιρεία διαθέτει περίπου 45 μεταλλεία χρυσού στη Ν. Αφρική, όπου η άνοδος κατά 94% του ραντ έναντι του δολαρίου από το 2001, περιόρισε τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου που πωλούν το μέταλλο σε δολάρια και πληρώνουν τις δαπάνες σε τοπικό νόμισμα. Τα υπόλοιπα, είναι διασκορπισμένα στην υπόλοιπη Αφρική.

Οι μικρότερες ανταγωνίστριές της, που έχουν λιγότερα περιουσιακά στοιχεία στη Ν. Αφρική, όπως η Harmony Gold Mining Co., με το 88% και η Gold Fields Ltd. με τα δύο τρίτα των μεταλλείων της στη χώρα, έχουν ήδη ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους για το τρίτο τρίμηνο της χρήσης. Η πρώτη εμφάνισε ζημίες και η δεύτερη εμφάνισε κέρδη, εξ αιτίας του διαφορετικού υπολογισμού των λογιστικών της στοιχείων.

Τον Απρίλιο, η AngloGold εξαγόρασε την Ashanti Goldfields Ltd. της Γκάνα, αντί 1,5 δισ. δολ., με αποτέλεσμα να καταστεί περισσότερο ανεξάρτητη από την αγορά τη Ν. Αφρικής.

Το ραντ κατά μέσον όρο διαπραγματεύθηκε στα 6,37 έναντι του δολ. κατά τη διάρκεια του τριμήνου και ήταν 3,3% υψηλότερα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Διαπραγματεύθηκε στα 6,095 έναντι του δολαρίου στις 8:06' π.μ., ώρα Γιοχάνεσμπουργκ.

Οι μετοχές της AngloGold έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό της τάξης του 24% φέτος και της Harmony κατά 29%, έχοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών των 40 εταιρειών που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ, περίοδος, κατά την οποία οι μετοχές της Gold Fields, σημείωσαν απώλειες 4,7%. Το 51% της AngloGold, ανήκει στην Anglo American Plc.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα