Ενισχύεται το δολάριο, υποχωρεί το ευρώ

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 13:11
UPD:13:19
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Ο δείκτης δολαρίου ενισχύεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τη βοήθεια των σταθερότερων αποδόσεων των αμερικάνικων ομολόγων οι οποίες «τραβούν» το αμερικανικό νόμισμα μακριά από το χαμηλό ενός μηνός έναντι του γεν, και οδηγούν το ευρώ χαμηλότερα.

Οι αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων, οι οποίες συσχετίζονται με τον δείκτη δολαρίου, βοηθήθηκαν από τα αισιόδοξα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις. Τα στοιχεία εξάλειψαν την απογοήτευση που προκάλεσαν τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, και σταμάτησαν τη διήμερη βουτιά των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Ο δείκτης δολαρίου
ενισχύεται 0,25% στο 80.858, με το αμερικάνικο νόμισμα να σημειώνει άνοδο 0,1% έναντι του γεν στο 104,35, μετά την άνοδο κατά περισσότερο από 1% χθες, κινούμενο ακόμη πιο μακριά από τα χαμηλό ενός μηνός και το 102,85 που άγγιξε την Δευτέρα.

Το ευρώ υποχωρεί 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,3635 δολάρια.

Περαιτέρω στήριξη στο δολάριο προσέφεραν και οι ομιλίες των αξιωματούχων της Fed, οι οποίοι δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να φέρει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σύντομα σε ένα τέλος.

Οι επενδυτές πλέον τοποθετούν την πιθανή ημερομηνία της πρώτης αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Αύγουστο του 2015.

Αντίθετα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να συνεχίσει την τόνωση της αγοράς με τρισεκατομμύρια γιεν για να βοηθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να αγωνίζεται με την πτώση του πληθωρισμού και έχει υποσχεθεί να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αλλά με τον ισολογισμό της ΕΚΤ να συνεχίζει να συρρικνώνεται καθώς οι τράπεζες επιστρέψουν τα φτηνά δάνεια LTROs, οι απώλειες του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι πιθανό ότι θα είναι συγκρατημένες, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η αποπληρωμή των δανείων αυτών προκαλεί συρρίκνωση της πλεονάζουσας ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ και αυξάνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της αγοράς χρήματος.

Οι σφιχτές συνθήκες ρευστότητας στην Ευρωζώνης βραχυπρόθεσμα θα είναι θετικός παράγοντας για το ευρώ, αν το μεγαλύτερο μέρος του ράλι της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου έχει ήδη σημειωθεί», σημειώνει ο Κρις Τέρνερ, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην ING.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα