Ρεκόρ εξαγωγικού πλεονάσματος σημείωσε η Γερμανία το 2013

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014 19:24
UPD:19:31
REUTERS/FABIAN BIMMER

Στη φωτογραφία εμπορεύματα στο λιμάνι του Αμβούργου.

Η Γερμανία διαθέτει το μεγαλύτερο εξαγωγικό πλεόνασμα στον κόσμο, με 260 δισ. δολάρια για το 2013, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου.

Όπως σημειώνει το Ifo το μεγαλύτερο μέρος του ποσού επενδύθηκε στο εξωτερικό.

Το πλεόνασμα της Γερμανίας είναι υψηλότερο και από αυτό της μεγαλύτερης εξαγωγικής δύναμης, της Κίνας, η οποία περιορίστηκε σε 195 δισεκατομμύρια, ισοδυναμεί δε σε 7,3% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο συνιστά υπέρβαση του ορίου 6% που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το ifo, η αύξηση οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές προς χώρες εκτός Ευρωζώνης και αναμένεται, με τους επίσημους υπολογισμούς να φθάσει στο 7,4%.

Σημειώνεται ότι προ ημερών ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίσθηκε ανένδοτος στις εκκλήσεις του αμερικανού ομολόγου του Τζακ Λου,  να μειώσει την εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από τις εξαγωγές και τα εμπορικά πλεονάσματα και να υιοθετήσει μια πιο «ενεργή» πολιτική για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και των επενδύσεων εντός της χώρας.

Επίσης τον περασμένο Νοέμβριο το  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επανέλαβε την κριτική του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για   τα πλεονάσματα που έχει η Γερμανία στο εμπορικό ισοζύγιό της. Μάλιστα είχε απορρίψει τον ισχυρισμό της καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ ότι οι υψηλές εξαγωγές αποτελούν ένδειξη οικονομικής υγείας.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα