Διορθωτικά κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο για δεύτερη ημέρα, με τους επενδυτές να προχωρούν σε - λογική - κατοχύρωση των εντυπωσιακών κερδών του προηγούμενυ διαστήματος. Αν και δεν παρατηρήθηκαν κάποιες έντονες αντιδράσεις και έκρηξη του τζίρου, κάτι που θα έκρουε των κώδωνα του κινδύνου, ωστόσο οι επενδυτές οφείλουν να είναι προσεκτικοί για το επόμενο διάστημα, δεδομένης και την έντονης μεταβλητότητας που ακολουθεί το Χ.Α. εδώ και μήνες.
Ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος πτωτικά από την αρχή της συνεδρίασης, έκλεισε στις 1.260,70 μονάδες με πτώση 2,00%.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 94,53 εκατ. ευρώ και ο όγκος άγγιξε τα 46 εκατ. τεμάχια. Μαζί με τη χθεσινή διόρθωση, οι απώλειες του Γ.Δ. διαμορφώνονται στο 2,75%.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε 1,62% χαμηλότερα, ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε 2,08% και ο δείκτης FTSE Mid Cad σημείωσε πτώση 2,24%.
Ισχυρή ήταν η πτώση στις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική να υποχωρεί 3,12%, την Alpha Bank να σημειώνει πτώση 3,29%, την Eurobank να κλείνει 4,96% χαμηλότερα, ενώ η Πειραιώς κατέγραψε κέρδη 1,72%
Στα υπόλοιπα blue chips του δείκτης FTSE Large Cap, καταγράφηκαν επίσης πτωτικές τάσεις, με μόνο δύο μετοχές, την Folli Follie ( +0,15% ) και την ΟΛΠ ( +0,84%), να κλείνουν σε θετικό έδαφος.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις συγκέντρωσαν οι Frigolass –5,02%, MIG –4,67%, Eλλάκτωρ –4,19%, Σωλ. Κορίνθου –4,11%, Τέρνα Ενεργειακή –3,60%, Eurobank Properties –3,55%, OΠΑΠ –3,20% και Μυτιληναίος –3,04%.
Όπως έχουν επισημάνει ξανά σε αυτήν εδώ τη στήλη, η μέχρι στιγμής εικόνα του τζίρου και των πωλήσεων, αυτές τις δύο πτωτικές ημέρες, παραπέμπουν στην (λογική) κίνηση κατοχύρωσης των βραχυπρόθεσμων κερδών και δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ευρύτερης και ισχυρής εξόδου από την αγορά, αν και το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εικόνα της αγοράς στο επόμενο διήμερο και θα φανεί αν έχει διασπαστεί η ανοδική τάση προς τις 1.320 με 1.350 μονάδες.