Τη συγκρότηση μιας εθνικής επιτροπής ειδικών και τεχνοκρατών για τη σύνταξη «ενός ελληνικού φορολογικού συστήματος από Έλληνες για τους Έλληνες» ζητεί ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, με υπόμνημά του προς το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως επισημαίνει στο υπόμνημά του ο κ Μίχαλος, «παρά τους εκατοντάδες νόμους και τα προεδρικά διατάγματα με τα οποία επιχειρήθηκε ο δήθεν ‘εκσυγχρονισμός’ του από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, το φορολογικό μας σύστημα παραμένει εξαιρετικά πολύπλοκο και δημοσιονομικά αναποτελεσματικό, επιτείνοντας τις κοινωνικές αδικίες και δημιουργώντας αντικίνητρα για την επιχειρηματικότητα».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, αποτελεί ότι για τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών που είναι σε ισχύ μόλις ένα χρόνο, έχουν εκδοθεί περισσότερες από εβδομήντα αποφάσεις και εγκύκλιοι.
«Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι και όλοι συμφωνούν σε αυτό, ότι οι φορολογικοί νόμοι πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαροι στο τι ισχύει και τι όχι. Διάχυτη είναι όμως στην κοινή γνώμη και κυρίως σε όσους ασχολούνται με τα οικονομικά, η άποψη ότι με τις διατάξεις των φορολογικών νόμων που έχουν τελευταία ψηφισθεί από την Βουλή των Ελλήνων, αυτό δεν ισχύει», σημειώνει ο κ. Μίχαλος, προσθέτοντας ότι σωρεία διατάξεων από τον Ν. 2238/1994, τον Ν. 2523/1997, τον Ν.4172/2013 και Ν. 4174/2013 «βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση».
Τονίζει ακόμη ότι οι νέες φορολογικές διατάξεις θα έπρεπε να ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και να δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη, πράγμα που –κατά τον ίδιο- σήμερα δε συμβαίνει.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ζητεί να επανεξεταστούν πολλές επί μέρους διατάξεις «που και άδικες είναι και προκαλούν κοινωνικές ανισότητες και τριγμούς».
Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος παρατηρεί ότι με το νέο φορολογικό καθεστώς και με τον νέο κώδικα φορολογικής διαδικασίας γίνεται προσπάθεια ριζικής αλλαγής του χθες. Επομένως, υπογραμμίζει, «θα είναι λάθος να παραμείνουν υπολείμματα του παρελθόντος και ως εκ τούτου μέσα στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να ενταχθεί, όσο και εάν κάποιοι έχουν αντιρρήσεις, η διαδικασία περαίωσης όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και όλων των φορολογικών αντικειμένων, όχι με τρόπο χαριστικό, τουλάχιστον του κεφαλαίου, αλλά με συνοπτικές διαδικασίες που να καλύπτουν το συμφέρον του κράτους αλλά και να παρέχουν κίνητρα στον φορολογούμενο».
Χαρακτηρίζει ακόμη επιτακτική την ανάγκη τροποποίησης των άρθρων που περιορίζουν στο ελάχιστο την αναγνώριση και έκπτωση των δαπανών των επιχειρήσεων για τόκους, ενώ ζητεί την άμεση τροποποίηση των πρόσφατων ρυθμίσεων που αφορούν τη φορολογική κατοικία.
«Το κριτήριο που αναφέρει ότι αν οι στρατηγικές αποφάσεις μιας θυγατρικής ενός πολυεθνικού Ομίλου λαμβάνονται στην Ελλάδα, αυτό καθιστά αυτόματα όλες τις αλλοδαπές εταιρίες του Ομίλου ελληνικές, δημιουργεί τον προβληματισμό για το αν θα πρέπει τα κεντρικά ενός Ομίλου να βρίσκονται στην Ελλάδα», εξηγεί.
Τέλος ζητεί ριζικές τροποποιήσεις στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που αναφέρονται στα πρόστιμα, στον έλεγχο και γενικότερα στη φορολογική διαδικασία.