Ευρωζώνη : Εντυπωσιακή αύξηση της βιομηχανική παραγωγής

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014 13:06
UPD:13:13
EPA/HENDRIK SCHMIDT

Η εντυπωσιακά ισχυρή αύξηση της παραγωγής από τα εργοστάσια της Ευρωζώνης αφαιρεί κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης. 

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριάμισι ετών, κατά 1,8%, υποδηλώνοντας έτσι ότι η οικονομία της περιοχής σημείωσε ανάπτυξη για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, στα τέλη του 2013.

Η εντυπωσιακά ισχυρή αύξηση της παραγωγής από τα εργοστάσια της Ευρωζώνης αφαιρεί κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης. Ενώ οι επιχειρηματικές έρευνες υπήρξαν θετικές κατά τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο, τα οικονομικά στοιχεία ήταν αδύναμα, με τη βιομηχανική παραγωγή, τις κατασκευές και τις λιανικές πωλήσεις να έχουν μειωθεί τον Οκτώβριο.


Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο κινήθηκε 1,8% υψηλότερα από τον Οκτώβριο, και 3% υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Οι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά1,4%,

Παράλληλα, τα στοιχεία για τον Οκτώβριο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα, και η Eurostat εκτιμά τώρα ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,8% κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ προηγουμένως είχε ανακοινωθεί ότι υποχώρησε 1,1%.

Η αύξηση της παραγωγής σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ήταν η μεγαλύτερη από το Μάιο του 2010, όταν η παραγωγή αυξήθηκε κατά 2%, ενώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2011, όταν η παραγωγή αυξήθηκε 5,5%.

Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής ήταν ευρεία, με τη Γερμανία να εμφανίζει άνοδο 2,4%, τη Γαλλία αύξηση κατά 1,4%, την Ισπανία αύξηση 1% και η Ιταλία μια πιο μέτρια αύξηση 0,3%. Η παραγωγή αυξήθηκε επίσης στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αλλά υποχώρησε 2,2% στην Ελλάδα.


 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα