Θεσμοθετείται οργανωμένη αγορά εμπορευμάτων και ενέργειας

Προβλέπεται ίδρυση χρηματιστηριακής αγοράς και διαπραγμάτευση ενεργειακών παραγώγων
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 07:00

Οι ειδικότερες λειτουργίες της αγοράς φυσικού αερίου ορίζονται με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τη σύμφωνη γνώμη της ΡAE.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».

Συνάντηση της Διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και τον υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου έχει προγραμματισθεί για τις επόμενες ημέρες προκειμένου να οριστικοποιηθούν λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο νόμου που αφορά στις αγορές εμπορευμάτων και ενέργειας.

Για τα παραπάνω θέματα η ΕΧΑΕ έχει εκπονήσει ειδικές μελέτες τόσο για το θεσμικό πλαίσιο όσο και για το μοντέλο λειτουργίας οργανωμένης αγοράς ενεργειακών παραγώγων, η οποία θα λειτουργήσει το πρώτο εξάμηνο του 2014. Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται πως στις χρηματιστηριακές αγορές ενέργειας αντικείμενο συναλλαγών είναι ενεργειακά προϊόντα χονδρικής εφόσον δε συνιστούν χρηματοπιστωτικά μέσα. Το χρηματιστήριο ορίζει τους ειδικότερους όρους και τις προϋποθέσεις για τον καθορισμό των ενεργειακών προϊόντων χονδρικής.

Για τη λειτουργία χρηματιστηρίου ενέργειας, χρειάζεται η άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία και χορηγείται κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Τα χρηματιστήρια ενέργειας δεν επιτρέπεται να ενεργούν ως διαχειριστές ενεργειακών συστημάτων, όπως κατά περίπτωση ορίζονται με τις διατάξεις του ως άνω νόμου. Απαγορεύεται σε πρόσωπο, που ασκεί ενεργειακή δραστηριότητα ή ενεργεί ως διαχειριστής ενεργειακού συστήματος να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο χρηματιστηρίου εμπορευμάτων κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.

Ολόκληρo το άρθρο στη «Ναυτεμπορική».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ



Σχολιασμένα