Tι θα επηρεάσει τις αγορές αυτή την εβδομάδα

Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014 13:36
UPD:14:51
REUTERS/CARLO ALLEGRI

Μετά το εντυπωσιακό ράλι της τάξης του 30% στον δείκτη S&P 500 το 2013, η Wall Street θα έχει μια καλύτερη εικόνα της πραγματικότητας και της «υγείας» της αγοράς αυτήν την εβδομάδα.

Στην Wall Street αυτή την εβδομάδα, το βλέμμα των επενδυτών θα είναι στραμμένο στα αποτελέσματα κερδοφορίας δ’ τριμήνου που ανακοινώνονται, και ειδικά σε αυτά των μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ, για ενδείξεις σε ότι αφορά την «υγεία» των εταιρειών, σε ένα περιβάλλον όπου η οικονομία έχει δείξει σημάδια βελτίωσης.

Στην Ευρώπη, τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή αλλά και τα τελικά στοιχεία του πληθωρισμού του Δεκεμβρίου, αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Wall Street

Μετά το εντυπωσιακό ράλι της τάξης του 30% στον δείκτη S&P 500 το 2013, η Wall Street θα έχει μια καλύτερη εικόνα της πραγματικότητας και της «υγείας» της αγοράς αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι ρυθμοί ανακοίνωσεων των αποτελεσμάτων κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ανεβαίνουν.

Μια σειρά από μεγάλες τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase και Wells Fargo την Τρίτη, της Bank of America Corp  την Τετάρτη, της Goldman Sachs και της Citigroup την Πέμπτη και της Morgan Stanley την Παρασκευή.

Τα αποτελέσματα αυτά θα βοηθήσουν στο να ξεκαθαρίσει η εικόνα γύρω από το εάν οι προβλέψεις των αναλυτών για την κερδοφορία του 2014 θα πρέπει να μειωθούν και αν οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι πλέον ακριβές.

«Είναι γενικά αποδεκτό από όλους ότι η οικονομία βελτιώνεται. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν τα κέρδη των εταιρειών βελτιώνονται με τον ίδιο ρυθμό που βελτιώνεται και αγορά . Αυτή είναι η επόμενη μεγάλη δοκιμασία για τις μετοχές», τονίζει ο Ροκ Μέκλερ, επικεφαλής  της LibertyView Capital Management.

Στην πρώτη πλήρη εβδομάδα συναλλαγών τον Ιανουάριο, ο δείκτης Standard & Poors 500 ενισχύθηκε 0,6% και ο δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο της τάξης του 1%, ενώ Dow Jones υποχώρησε 0,2%.

Οι επενδυτές θα έχουν μία καλύτερη εικόνα για το πόσο γρήγορα η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων, μέσα από τις ομλιίες αρκετών αξιωματούχων της Fed που αναμένονται  αυτή την εβδομάδα. Τα πολύ πιο αδύναμα στοιχεία από το μέτωπο των μισθολογίων  του Δεκεμβρίου που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, έθεσαν νέα ερωτήματα σχετικά με την δύναμη της οικονομίας και την επιθετικότητα την πολιτικής της Fed.

Ο επικεφαλής της Fed στην Ατλάντα, Ντένις Λόκχαρτ, έχει προγραμματιστεί να μιλήσει σε εκδηλώσεις τη Δευτέρα και την Τετάρτη, ενώ ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι θα μιλήσει την Πέμπτη.

Μια σειρά οικονομικών στοιχείων του Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα, και συγκεκριμένα οι λιανικές πωλήσεις την Τρίτη, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού την Τετάρτη, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή την Πέμπτη και οι ενάρξεις κατοικιών την Παρασκευή.

 Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που ανακοινώνεται την Παρασκευή είναι τα  προκαταρκτικά στοιχεία του Ιανουαρίου για την καταναλωτική ψυχολογία στις ΗΠΑ, με βάση την έρευνα της Thomson Reuters / University of Michigan.

Για το σύνολο του S&P 500, η αύξηση των κερδών το τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να αγγίξει το 7,7% ετησίως, ενώ τα έσοδα αναμένεται να έχουν αυξηθεί μόνο 0,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 9,9% κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ σημείωσε ράλι της τάξης του 29,6% στο σύνολο 2013, την καλύτερη χρονιά από το 1997.

Μεταξύ των άλλων αποτελεσμάτων κερδοφορίας που θα συγκεντρώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα είναι αυτά της General Electric καθώς και της American Express.

Ευρώπη

Τα οικονομικά στοιχεία, και ειδικότερα το επιχειρηματικό κλίμα, απογοήτευσαν στην έναρξη του δ΄ τριμήνου του 2013, αλλά από το Νοέμβριο σημειώθηκε σημαντική αλλαγή της τάσης, κυρίως από το  μέτωπο των λιανικών πωλήσεων.  Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης αναμένεται να έχει σημειώσει μεγάλη ανάκαμψη το Νοέμβριο, που θα υπερκαλύπτει την μείωση που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.

Η συνολική εικόνα από χώρα σε χώρα παραμένει μία σημαντικών αποκλίσεων στα επίπεδα παραγωγής, αλλά η κυκλική βελτίωση έχει αρχίσει και διευρύνεται ακόμη και στους πιο «αδύναμους κρίκους» της περιοχής. Η εξωτερική ζήτηση φαίνεται σταθερή, αν και το ισχυρό εμπορικά σταθμισμένο ευρώ, θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση στην ανάκαμψη του κλάδου της μεταποίησης.

Τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης το μήνα Δεκέμβριο αναμένεται να επιβεβαιώσουν την πτώση στο 0,8% σε ετήσια βάση, από 0,9% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο. Ο πληθωρισμός του πυρήνα του ευρώ αναμένεται να κυμανθεί κοντά στο 0,9 με 1,0% το α’ τρίμηνο του 2014. Ο  πληθωρισμός της Γαλλίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,9% σε ετήσια βάση (από 0,8% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο). Αυτή η μικρή άνοδος συνδέεται κυρίως με τον πληθωρισμό τιμών της ενέργειας, ο οποίος θα σημειώσει ανάκαμψη από το 0,2%, σε περίπου 1,2% σε ετήσια βάση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα