Τι θα αλλάξει στην οικονομία με Μπους ή Κέρι

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Κένεθ Γκάλμπρεϊθ
Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2004 20:39

Στο ερώτημα, τι μπορεί να αλλάξει με την εκλογή του ενός ή του άλλου υποψηφίου στην προεδρία των ΗΠΑ, κυρίως ως προς τις οικονομικές επιλογές, απαντά ο Τζέιμς Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας, από τις στήλες της γαλλικής μηνιαίας επιθεώρησης "Alternatives Economiques".

"...Επανεκλογή του Τζορτζ Μπους σημαίνει ένα ακόμη βήμα προς τη μείωση του φόρου των μεγάλων εισοδημάτων, νέες υποχωρήσεις στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, έντονες προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση της υγείας, νέες μειώσεις των κοινωνικών δαπανών...αν εκλεγεί ο Τζον Κέρι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων, στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών".

"...Ο Μπους θέλει με κάθε τίμημα να διατηρήσει τον πολιτισμό του πετρελαίου και του αυτοκινήτου, γι'αυτό και η κατ' εξοχήν στρατιωτική προσέγγισή του στα ενεργειακά προβλήματα. Ο Κέρι έχει κατανοήσει ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σ' αυτό το ζήτημα. Θα επιχειρήσει να επανατοποθετήσει τις ΗΠΑ στο πολυμερές παιχνίδι, στον αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών."

"...Το εμπορικό έλλειμμα δεν είναι τόσο σοβαρό, στο βαθμό που οι ξένοι επιθυμούν να διατηρήσουν δολαριακούς τίτλους. Στο μεταξύ, το ευρώ αλλάζει τα δεδομένα ακόμη κι αν αυτό δεν έχει προς το παρόν δημιουργήσει ορατά αποτελέσματα. Αν η Ευρώπη είναι ικανή να ξαναδημιουργήσει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και κερδοφορίες, οι ξένοι και κυρίως στην Κίνα και την Ιαπωνία θα επιδιώξουν να κρατήσουν περισσότερους τίτλους σε ευρώ και λιγότερους σε δολάρια. Σ' αυτή την περίπτωση, το νομισματικό σύστημα θα γίνει περισσότερο ασταθές. Θα χρειαστεί οι ΗΠΑ να δεχθούν να απαρνηθούν κάποια προνόμια που τους δίνει η υπεροχή του δολαρίου και να συμφωνήσουν με την Ευρώπη για τη σταθεροποίηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών".

"...Ο εκπατρισμός κεφαλαίων προς φορολογικούς παράδεισους, για να ξεφύγουν από τη φορολογία, είναι σοβαρό πρόβλημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα χρειαστεί αποφασιστική πολιτική δράση, αλλά ο Τζορτζ Μπους είναι αιχμάλωτος των συμμάχων του που είναι οι μεγάλες εταιρείες".

"...Η μετανάστευση κεφαλαίων προς την Κίνα και την Ινδία είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα. Η κυβερνητική πολιτική δεν πρέπει να την ενθαρρύνει. Αλλά δεν πιστεύω αυτή τη στιγμή ότι πρέπει να σταματήσουμε αυτή την κινητικότητα. Το γεγονός ότι εισάγονται πολλά βιομηχανικά προϊόντα από την Κίνα έχει πολυάριθμα πλεονεκτήματα για την αμερικανική οικονομία. Οι μακροοικονομικές πολιτικές αλλά και άλλες - όπως στον πολιτιστικό και στον περιβαλλοντικό τομέα, στον τομέα της ποιότητας ζωής, αλλά και μία πολιτική που θα διασφάλιζε μία καλή διάρθρωση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα - πρέπει να επιτρέψουν την ανάπτυξη θέσεων εργασίας παρά τη μετανάστευση των κεφαλαίων. Σ' αυτό το θέμα οι ΗΠΑ τα πάνε καλύτερα από την Ευρώπη προς το παρόν. Κυρίως εξαιτίας της υψηλής ποιότητας της ανώτερης εκπαίδευσης".

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα