Με αγωνία η αγορά περιμένει την κάλπη

Στον τερματισμό
Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:17

ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ των εκλογών η Wall Street χθες, με έντονο το κλίμα αβεβαιότητας καθώς το αποτέλεσμα αναμένεται να κριθεί στο «νήμα». Η έντονη αβεβαιότητα έχει οδηγήσει τους επενδυτές στο περιθώριο, οι οποίοι φοβούνται πιθανή επανάληψη όσων συνέβησαν στις εκλογές του 2000, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ αναδείχθηκε από το δικαστήριο.

Το κλίμα αυτό επισκίασε τα θετικά σχόλια που προκάλεσε ενδοσυνεδριακά η πτώση της τιμής του αργού κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι. Η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου προσέφερε ανακούφιση στους επενδυτές, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες ζουν με το φόβο των επιπτώσεων που μπορεί να έχει το υψηλό ενεργειακό κόστος στα κέρδη και στην οικονομία γενικότερα.

«Υπάρχει παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος αυτή τη στιγμή στην αγορά. Εάν δεν γίνονταν εκλογές, η αγορά ενδεχομένως να κινείτο ανοδικά», επισημαίνουν αναλυτές.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 26,92 μονάδες, ποσοστό 0,27%, φθάνοντας στις 10.054,39 μονάδες. Με άνοδο 4,88 μονάδων, ποσοστό 0,25%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.979,87 μονάδες.

Στην Ευρώπη, η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου βοήθησε τις μετοχές να κλείσουν σε υψηλά τριών εβδομάδων, με τη British Airways να καθοδηγεί την άνοδο στον αεροπορικό τομέα. Στον αντίποδα, η ολλανδική τράπεζα ABN Amro, η οποία υποχώρησε μετά τις δυσοίωνες προοπτικές όσον αφορά την πορεία των λειτουργικών κερδών της. Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί BP και Total περιόρισαν τα κέρδη τους, όμως προσέφεραν και χθες στήριγμα στην αγορά.

O δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,88%, κλείνοντας στις 1.006,9 μονάδες, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,79%.

«Η υποχώρηση της τιμής πετρελαίου προσέφερε αναμφισβήτητα στήριγμα στην αγορά, όμως ο όγκος των συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα εξασθενημένος. Κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος, εάν πρώτα δεν διαπιστώσει μία ξεκάθαρη νίκη στις αμερικανικές εκλογές», επισημαίνουν αναλυτές.

Ο Πάτρικ Σόουβιτς, αναλυτής της HSBC, εκτιμά πάντως ότι οι αποτιμήσεις στην Ευρώπη παραμένουν ελκυστικές, με τις μετοχές να συναλλάσσονται σε μία σχέση τιμής/κέρδους περίπου 12 για το επόμενο έτος.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,34%, δεχόμενος πιέσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες Nissan και Toyota, εν μέσω ανησυχιών για την ισχυροποίηση του γιεν.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα