Volkswagen: Απεργιακές κινητοποιήσεις από σήμερα

Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2004 09:52

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ κινητοποιήσεις αρχίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι της Volkswagen AG στο Wolfsburg της Γερμανίας, όπου είναι τα κεντρικά γραφεία της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης, καθώς διοίκηση και εκπρόσωποι των εργαζομένων αρχίζουν τον έβδομο γύρο των συνομιλιών για τη μείωση του κόστους, την ασφάλεια εργασίας και τους μισθούς.

Η IG Metall, η δεύτερη μεγαλύτερη ένωση εργαζομένων της Γερμανίας, θα καλέσει στη 1 μ.μ. – τοπική ώρα – τους υπαλλήλους της αυτοκινητοβιομηχανίας να αφήσουν κάτω τα εργαλεία τους στο εργοστάσιό της στο Wolfsburg, μετά το χθεσινό ναυάγιο των συνομιλιών.

Οι σημερινές προειδοποιητικές απεργίες – τρίτες κατά σειρά – καθώς οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο αίτημα της διοίκησης για πάγωμα μισθών. Η εταιρεία, η οποία την εβδομάδα που πέρασε, ανακοίνωσε για έβδομη συνεχόμενη φορά μείωση των κερδών της σε τριμηνιαία βάση, σκοπεύει να μειώσει τους μισθούς κατά περίπου 30% ή 2,6 δισ. δολ. μέχρι το 2011.

«Οι συνομιλίες είναι δύσκολες, αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει ελπίδα», ανέφερε ο επικεφαλής της ένωσης των εργαζομένων, IG Metall, Hartmut Meine, μετά από διαπραγματεύσεις οκτώ και πλέον ωρών, χθες στο Ανόβερο. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Josef-Fidelis Senn, είπε από την πλευρά του ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας, είναι δυνατή.

To πρώτο κύμα απεργιών στην Volkswagen μετά το 1990, επεκτάθηκε στο εργοστάσιο της βιομηχανίας στο Ανόβερο. Στις 22 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής της, Bernd Pischetsrieder, είχε πει, ότι, μία εβδομάδα απεργιών ενδέχεται να οδηγήσει στην παύση της παγκόσμιας παραγωγής της Volkswagen.

Χθες, απήργησαν περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι στα εργοστάσια της εταιρείας στο Braunschweig, Kassel, Salzgitter και το Emden, σύμφωνα με την IG Metall. Σήμερα, θα γίνουν στάσεις εργασίας από τις 8 π.μ. έως τις 10 π.μ., στο εργοστάσιο της εταιρείας στο προάστιο του Ανόβερο, Wolfsburg, όπου παράγονται φορτηγά αυτοκίνητα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ενωσης Εργαζομένων, Joerg Koether.

Τα καθαρά κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 65%, φθάνοντας στα 76 εκατ. ευρώ (97 εκατ. δολ.). Οι πωλήσεις στη Δυτική Ευρώπη μειώθηκαν κατά 2% τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο το μερίδιο αγοράς της στην Κίνα περιορίστηκε περισσότερο από το μισό, στο 26% από 54% που ήταν κατά το 2000.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα