Οτμάρ Κάρας: Η τρόικα πρέπει να γίνει μέρος των Ευρωπαϊκών Συνθηκών

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014 18:58
UPD:19:25
EPA/JULIEN WARNAND

Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας (φωτ. αρχείου) είχε καταθέσει τον Δεκέμβριο μία έκθεση για την τρόικα, η οποία θα τεθεί προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16 Ιανουαρίου.

Την άποψη ότι η τρόικα συγκαταλέγεται στα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης και τώρα πρέπει να τεθεί σε μια υγιή δημοκρατική βάση εξέφρασε ο επικεφαλής της ομάδας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία ελέγχει το ρόλο της τρόικας, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας.

Ο Κάρας σε συνέντευξή του, την Παρασκευή, στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, τόνισε ότι αυτό που ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να οικοδομηθούν αυτές οι ευρωπαικές δομές στη βάση του Κοινοτικού Δικαίου, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν ευρωπαϊκή δημοκρατική νομιμοποίηση, να αναγνωρίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο, να ελέγχονται σε ευρωπαϊκή βάση και προπάντων πως θα πρέπει το έργο τους να είναι δημόσια διαφανές και σε διάλογο με τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μια Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση χρειάζεται έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, χρειάζεται μια Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Ένωση, χρειάζεται ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο στη βάση του Κοινοτικού Δικαίου, ενώ η τρόικα θα πρέπει να αποτελέσει μέρος των Ευρωπαϊκών Συνθηκών».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κάρας επρόκειτο να έρθει στην Αθήνα την Τετάρτη που μας πέρασε επίσκεψη όμως που αναβλήθηκε προκαλώντας κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την είδηση της αναβολής της επίσκεψης αρχικά γνωστοποίησε ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, που ελέγχει την τρόικα. Σύμφωνα με τον κ. Χουντή «ο Πρόεδρος Σούλτς και ο Πρωθυπουργός Σαμαράς, αποφάσισαν ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας θα πρέπει να αναβληθεί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για θεωρίες συνωμοσίας.

Στη συνέχεια η αναβολή επιβεβαιώθηκε και από πηγές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες η απόφαση ήταν προϊόν διαβούλευσης σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ενώ λίγο ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ανέλαβε την ευθύνη για την  παράταση λίγων ημερών της επίσκεψης του κ. Κάρας.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη θα συνέπιπτε  συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων στο Ζάππειο και την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα.

Ο Ότμαρ Κάρας είχε καταθέσει τον Δεκέμβριο μία έκθεση για την τρόικα, η οποία θα τεθεί προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16 Ιανουαρίου.

Σε σχέση με το έργο της τρόικας, ο κ. Κάρας καταλήγει στο συμπέρασμα πως «η τρόικα είναι μια λύση έκτακτης ανάγκης, με περιορισμένη χρονική διάρκεια και μέχρι στιγμής βασίζεται μόνο σε μια συνεργασία κυβερνήσεων χωρίς νομική βάση. Στο μέλλον θα πρέπει να υπάρχει εγγύηση για διαφάνεια, κοινοβουλευτικό έλεγχο και δημοκρατική νομιμοποίηση».

Ο ίδιος απορρίπτοντας την κατηγορία πως η τρόικα δεν έχει νόημα και πως οδηγεί τους ανθρώπους σε φτωχοποίηση, επισημαίνει πως «σε αυτή (σ.σ.: την τρόικα) δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή, διότι διαφορετικά χώρες όπως η Ελλάδα θα οδηγούνταν σε χρεοκοπία».

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα