Στήριξη ΥΠΟΙΚ στην Αν. Σακελλαρίου του ΤΧΣ

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014 15:14
UPD:16:33
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Στήριξη στη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου, το όνομα της οποίας περιλαμβάνεται στο πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου για την υπόθεση με τα δάνεια του ΤΤ, παρέσχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ερωτηθείς μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό αν υπάρχει θέμα με την κ. Σακελλαρίου, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Εγώ έχω πλήρη εμπιστοσύνη και σεβασμό στη Δικαιοσύνη, αλλά έχω επίσης και πλήρη εμπιστοσύνη στην κ. Σακελλαρίου, στο ήθος της, στην επαγγελματική της κατάρτιση και κυρίως στη δουλειά που κάνει μέχρι τώρα». 

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά, του έκανε μία ενημέρωση εν όψει της έλευσης της τρόικας τις επόμενες ημέρες. 

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξέδωσε λίγο αργότερα ανακοίνωση, στην οποία εξηγεί ότι η κ. Σακελλαρίου χειρίστηκε κατά τη θητεία της στο Τ.Τ. την αναδιάρθρωση δύο δανείων του ομίλου DEMCO τα οποία είχαν χορηγηθεί προγενέστερα «κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική».   

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ΤΧΣ αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η κ. Αν. Σακελλαρίου διατέλεσε στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και μέλος της επιτροπής χρηματοδοτήσεων κατά το έτος 2012. Η επιτροπή αυτή χειρίστηκε την αναδιάρθρωση δύο δανείων του ομίλου DEMCO τα οποία είχαν χορηγηθεί προγενέστερα και αποτελούν αντικείμενο της ποινικής διαδικασίας που εξελίσσεται. Ο έλεγχος επεκτάθηκε και στις μετέπειτα αναδιαρθρώσεις, που εγκρίθηκαν από τις επιτροπές στις οποίες συμμετείχε η κα Σακελλαρίου. Οι επιτροπές προέβησαν σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις, κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική.

Η έρευνα των ενεργειών των επιτροπών και των μελών τους προφανώς συνεχίζεται και εν τέλει θα κριθεί από την ελληνική δικαιοσύνη.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η κα Σακελλαρίου συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Η εμπλοκή του ονόματος της διευθύνουσας συμβούλου του ΤΧΣ στην υπόθεση του Τ.Τ. έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι οποίοι καταφέρθηκαν κατά του υπουργού Οικονομικών, ζητώντας την απομάκρυνση της κ. Σακελλαρίου, ενώ και η Δράση ζήτησε την παραίτησή της.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες Στουρνάρα

«Οι πολιτικές ευθύνες του κ. Στουρνάρα είναι τεράστιες, αφού κρατά ακόμη στη θέση της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν αποπέμπει εδώ και τώρα, την παχυλά αμειβόμενη και ταυτόχρονα εμπλεκόμενη στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΤΧΣ κ. Αναστασία Σακελλαρίου, κατά της οποίας έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την παραπάνω υπόθεση» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «πρέπει να διενεργηθεί άμεσα διαχειριστικός έλεγχος για τα θαλασσοδάνεια που έχουν χορηγήσει οι "συστημικές" τράπεζες οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ».

Δράση: Αυτονόητη η παραίτηση της Αν. Σακελλαρίου

Από την πλευρά της η Δράση σημειώνει στη σχετική της ανακοίνωση πως σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα για τις επισφαλείς χρηματοδοτήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κατηγορίες για «απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ' εξακολούθηση και μη, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ» απευθύνονται, πέραν των άλλων διοικούντων του ΤΤ, και κατά της κ. Αναστασίας Σακελλαρίου, τότε υψηλόβαθμου στελέχους πιστωτικών κινδύνων του Τ.Τ., η οποία σήμερα είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σύμφωνα με τη Δράση, με δεδομένο ότι το κρατικό ΤΧΣ είναι στην πραγματικότητα ο συλλογικός ιδιοκτήτης όλων των ελληνικών τραπεζών, προκύπτει σοβαρό θέμα.

«Δεν μπορεί ο επικεφαλής ενός τέτοιου στρατηγικού και ευαίσθητου για την ελληνική οικονομία ιδρύματος να βαρύνεται με οποιεσδήποτε κατηγορίες για απιστία» σημειώνει, επισημαίνοντας πως ζητεί την παραίτηση της κ. Σακελλαρίου, χωρίς να προδικάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα