Κέρδη στην Ευρώπη

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014 12:14
UPD:12:26
REUTERS/ALEX DOMANSKI

Σε θετικό έδαφος κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύεται 0,5%, ανακάμπτοντας από τις χθεσινές απώλειες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου καταγράφει άνοδο 0,62%, ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο 0,54%, o CAC 40 κινείται 0,52% υψηλότερα, ενώ στο +0,45% και στο +0,53% βρίσκονται ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.

Οι επενδυτές έχουν ξεκάθαρα στραμμένη την προσοχή τους στις ΗΠΑ σήμερα και στην ανακοίνωση των στοιχείων από τα μισθολόγια εκτός του γεωργικού κλάδου για τον μήνα Δεκέμβριο, τα οποία εάν δείξουν ότι η βελτίωση στην αγορά εργασίας συνεχίζεται, θα μπορούσε να οδηγήσει την Fed να μειώσει το πρόγραμμα των νομισματικών μέτρων τόνωσης με ταχύτερους ρυθμούς. Οι προσδοκίες της αγοράς είναι ότι ο αριθμός των μισθολογίων θα σημειώσει αύξηση κατά περίπου 197.000 θέσεις εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας διαμορφώνεται στο 7%.

«Ένας καλός αριθμός από τα μισθολόγια θα μετατοπίσει την προσοχή της αγοράς στη συνεδρίαση της Fed, στο τέλος αυτού του μήνα, και την πιθανότητα για επιπλέον 10 δισ. δολάρια μείωσης σε ότι αφορά το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων», τονίζει ο Μαικλ Χιούσον, στρατηγικός αναλυτής στην CMC Markets.

Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι επενδυτές εξακολουθούν να... χωνεύουν τα χθεσινά γεγονότα. Οι μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα καθώς τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας, διατήρησαν τα επιτόκιά τους σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Επιπλέον, τα σχόλια του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, επιβάρυναν περαιτέρω την επενδυτική διάθεση, καθώς δήλωσε ότι ήταν πολύ νωρίς για να κηρύξει τη νίκη στην περιοχή της Ευρωζώνης, παρά τα σημάδια ανάκαμψης.

Ο Ντράγκι επίσης υποστήριξε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός του Δεκεμβρίου οφείλεται εν μέρει σε μια τεχνική αλλαγή στη συλλογή των στοιχείων στη Γερμανία.

Ωστόσο, σήμερα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC, ότι στην πραγματικότητα ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποτελεί μια ένδειξη ότι η οικονομία της περιοχής ανακάμπτει από την κρίση. Όπως εξήγησε, ο χαμηλός πληθωρισμός, αποτελεί μέρος της περιόδου στην οποία βρισκόμαστε. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οι μειώσεις στο κόστος της εργασίας σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, αναπόφευκτα οδηγεί σε χαμηλότερο πληθωρισμό, όπως τόνισε.

Οι της ARM Holdings υποχωρούν 1% μετά την αφάιρεσή της από την Goldman Sachs από την λίστα «buy».

Η μετοχή της Swatch Group ενισχύεται 3,3% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αναμένει βελτίωση το 2014 μετά την αστοχία που σημειώθηκε στις πωλήσεις το περασμένο έτος.

Η μετοχή της Lufthansa σημειώνει άνοδο 6,8%, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων κυκλοφορίας τα οποία έδειξαν ότι το κόστος των καυσίμων θα μειωθεί το 2014



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα