Ντράγκι: Έτοιμη η ΕΚΤ να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό αν χρειαστεί

Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2014 15:55
UPD:20:43
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Ο Ντράγκι επεσήμανε πως η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει διευκολυντική και τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για αρκετό διάστημα ακόμη.

Ο διοικητής της ΕΚΤ δήλωσε πως η Ευρωζώνη είναι πιθανότατα αντιμέτωπη με μία μακρά περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση όπου και όταν χρειαστεί.

Πάντως, όπως τόνισε, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθεροποιημένες. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι “οι πληθωριστικές πιέσεις προβλέπεται να παραμείνουν υποτονικές και οι πληθωριστικές προσδοκίες ευρέως ευθυγραμμισμένες”.

EURONEWS
EUROPEAN CENTRAL BANK
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε βασικό επιτόκιο σταθερό στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25%, όπως αναμενόταν από τους αναλυτές.

Ο Ντράγκι επεσήμανε πως η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει διευκολυντική και τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για αρκετό διάστημα ακόμη.

Όπως επεσήμανε, είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί ότι επιτεύχθηκε η νίκη στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. «Θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός να πω κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι η ανεργία στην ευρωζώνη συνεχίζει να βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, πάνω από 12%.

«Η ανάκαμψη έχει έλθει αλλά είναι ασθενική», πρόσθεσε. «Θα ήταν πολύ πρόωρο να κηρύξουμε τη νίκη».

Αναφερόμενος στη Γερμανία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να επικεντρωθεί στη μείωση του βαθμού εξάρτησης της οικονομίας της από τις εξαγωγές και την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης ώστε να συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Δεν κατάλαβα ποτέ πώς εάν κάναμε τη Γερμανία πιο αδύναμη αυτό θα ωφελούσε άλλες χώρες στην ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα