Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2014 12:12
UPD:12:19
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Ο δείκτης DAX καταγράφει κέρδη 0,38% (φωτογραφία αρχείου).

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, εν αναμονή των ανακοινώσεων νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 σημειώνει άνοδο 0,3%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύεται 0,29%, ο δείκτης DAX καταγράφει κέρδη 0,38%, ο CAC 40 κινείται 0,23% υψηλότερα, ενώ στο +1,03% και στο +0,85% βρίσκονται ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB αντίστοιχα.

Οι
Ευρωπαίοι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο σήμερα στις συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας, με τις προσδοκίες να αυξάνονται ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανακοινώσει νέα μέτρα τόνωσης μετά από τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου.

Με την ΕΚΤ να αναμένεται εκ νέου να δηλώσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα ή χαμηλότερα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, ο Μάριο Ντράγκι κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρήσει έναν ήπιο τόνο στη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα, όπως σημειώνει ο Κρις Σικλούνα, οικονομολόγος της Daiwa Capital.

Τα στοιχεία της ανεργίας της Ευρωζώνης για το Νοέμβριο έδειξαν ότι η ανεργία παρέμεινε κολλημένη στο ρεκόρ 12,1% για όγδοο συνεχόμενο μήνα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στην ΕΚΤ να δράσει.

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια στις 14:45 ώρα Ελλάδας και στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 15:40.

Η Τράπεζα της Αγγλίας επίσης προχωρά στην ανακοίνωση της απόφασής της για τα επιτόκια σήμερα, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική της. Ωστόσο, οι προσδοκίες έχουν ενισχυθεί ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα μπορούσε να αναθεωρήσει τους κανόνες του forward guidance, λίγους μόλις μήνες μετά την εισαγωγή τους τον Αύγουστο του 2013.

Στις ΗΠΑ, οι μετοχές έκλεισαν με μικτές τάσεις χθες, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της
Fed, όπου αποκαλύφθηκε ότι οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας ενέκριναν μια μέτρια μείωση στο μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς assets ως ένα προσεκτικό πρώτο βήμα προς την ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής και δεν δόθηκε καμία ένδειξη ότι η μελλοντική πορεία πολιτικής είναι προκαθορισμένη .

Σήμερα είναι προγραμματισμένη μια σειρά από ομιλίες από τους περιφερειακούς προέδρους της Fed, αλλά οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους περισσότερο στην αυριανή ανακοίνωση των στοιχείων των θέσεων εργασίας για τον μήνα Δεκέμβριο, για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με το πόσο γρήγορα η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει το πρόγραμμα τόνωσης.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα