Γιορτή στις ΗΠΑ

Ανάσα από το καθαρό αποτέλεσμα των εκλογών
Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2004 00:01
UPD:09:43

ΣΤΑ ΥΨΗ εκτινάχθηκε η Wall Street μετά την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους, καθώς η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις μετοχές εταιρειών σε τομείς που ευνοούνται από τις πολιτικές των Ρεπουμπλικάνων, όπως αμυντική βιομηχανία και φαρμακοβιομηχανία.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζον Κέρι παραδέχθηκε την ήττα του σε μία «στήθος με στήθος» εκλογική αναμέτρηση, προσφέροντας ανάσα ανακούφισης για τη Wall Street και κυρίως τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί το εκλογικό φιάσκο του 2000.

Η επανεκλογή Μπους έδωσε έναυσμα στην αγορά που εδώ και αρκετό καιρό παρέπαιε, όμως είναι πολύ πιθανόν να επιστρέψει η νευρικότητα λόγω του αυξημένου ελέγχου των Ρεπουμπλικάνων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, λαμβάνοντας υπόψη την προτίμηση που έχει δείξει στο παρελθόν η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά για μία κυβέρνηση ισομερώς κατανεμημένη.

Επιπλέον, καθώς οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη εξακολουθούν να είναι υπερβολικές, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν καθοδικές αναθεωρήσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν αναμφισβήτητα τροχοπέδη στην άνοδο των μετοχών τους προσεχείς μήνες.

Υπάρχουν βεβαίως και άλλοι παράγοντες που θα κρίνουν κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί το ράλι αυτό μέχρι το τέλος του έτους, με πρώτον από όλους τα αυριανά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones εκτινάχθηκε ενδοσυνεδριακά στα υψηλότερα επίπεδα ενός περίπου μηνός, ο δείκτης Standard & Poor's στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Απριλίου, ενώ ο Nasdaq στα υψηλότερα επίπεδα από την 1η Ιουλίου.

Ο Dow Jones έκλεισε τελικά στις 10.137,05 μονάδες με κέρδη 1,01% και ο Nasdaq στις 2.004,33 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,98%.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν κοντά σε υψηλά εξαμήνου μετά τη νίκη του Μπους, αν και η αυτοκινητοβιομηχανία άσκησε κάποιες πιέσεις, μετά τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της ΒΜW και την πτώση της μετοχής της VW κατά 3%, εν μέσω ανησυχιών ότι η διοίκηση προσφέρει πάρα πολλά στα εργατικά σωματεία στο πλαίσιο της συμβιβαστικής λύσης που επιτεύχθηκε χθες.

Οι μετοχές του κλάδου φαρμάκων ήταν από τους «νικητές» της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς με την επανεκλογή Μπους μειώνονται οι πιθανότητες για μειώσεις των τιμών στα φάρμακα.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,3%, κλείνοντας στις 1.019 μονάδες, αφού ενωρίτερα εκτινάχθηκε στις 1.022,9, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,2%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα