Τι θα επηρεάσει τις αγορές αυτή την εβδομάδα

Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2014 12:41
UPD:15:41
REUTERS/CARLO ALLEGRI

Οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα θα έχουν στραμμένο το βλέμμα στην ανακοίνωση των στοιχείων των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, όπου η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να μειώσει τα πρωτοφανή νομισματικά μέτρα τόνωσης της αγοράς. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, αυτή την εβδομάδα συνεδριάζει η ΕΚΤ για πρώτη φορά το νέο έτος, με τους αναλυτές να μην αναμένουν κάποια αλλαγή στη νομισματική της πολιτική.

Wall Street

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της ομοσπονδιακής τράπεζας της 17ης και 18ης Δεκεμβίου, θα μπορούσαν να προσφέρουν περαιτέρω πληροφορίες για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για tapering, καθώς και ενδείξεις για το πόσο γρήγορα η Fed θα μειώσει το πρόγραμμα τόνωσης.

Οι μετοχές σημείωσαν ράλι μετά την απόφαση, επειδή η κίνηση αυτή επιβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό, ότι η αμερικάνικη οικονομία ήταν σε πιο στέρεα βάση, και έδωσε τέλος στην αβεβαιότητα που είχε δημιουργηθεί γύρω από το «πότε» της αλλαγής πολιτικής της Fed, η οποία και ήταν η βασική κινητήρια δύναμη της ανόδου της τάξης του σχεδόν 30% στον δείκτη S&P 500 πέρυσι.

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν την ισχύ της οικονομίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κίνηση της Fed ήταν δικαιολογημένη.

Όμως, οι επενδυτές θα θέλουν να δουν αν αυτή η δύναμη επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία των μισθολογίων του Δεκεμβρίου των ΗΠΑ, τα οποία αναμένονται την Παρασκευή. Η Fed έχει συνδέσει την πολιτική της, εν μέρει, με τα στοιχεία της αγοράς εργασίας. Στην ανακοίνωση του Δεκεμβρίου ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα κρατήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν ακόμα και αν το ποσοστό ανεργίας πέσει κάτω από το 6,5%

«Η προσδοκία είναι ότι θα ακούσουμε πως τα πράγματα στην οικονομία είναι καλά, γιατί αλλιώς η Fed δεν θα είχε προχωρήσει στο tapering» όπως δήλωσε ο Ρεξ Μέισι, επικεφαλής επενδύσεων στην Wilmington Trust Investment Advisors.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τον Δεκέμβριο είχαν προστεθεί 197.000 θέσεις εργασίας, ελαφρώς κάτω από τις 203.000 θέσεις εργασίας που προστέθηκαν το Νοέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να παραμείνει στο χαμηλό πενταετίας του 7,0%.

Πιθανά σημάδια αδυναμίας στα οικονομικά στοιχεία θα μπορούσαν να υποδηλώσουν ότι η Fed βιάστηκε να ενεργήσει και έτσι θα δώσει στους επενδυτές λόγους να προχωρήσουν σε πωλήσεις, μετά και το το τεράστιο ράλι του περασμένου έτους.

Εκτός από τα στοιχεία των μισθολογίων την Παρασκευή, αυτή την εβδομάδα ανεμένονται και τα στοιχεία από των κλάδο των υπηρεσιών των ΗΠΑ, καθώς και οι παραγγελίες διαρκών αγαθών.

Ο Μπεν Μπερνάνκι, στην τελευταία ομιλία του ως πρόεδρος της Fed την Παρασκευή, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στην εξαιρετικά χαλαρή πολιτική παρόλο που έχει μειώσει τα μέτρα τόνωσης.

Για να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει από την ύφεση της διετίας 2007-2009, η Fed έχει διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν από τα τέλη του 2008.

Τέλος, οι επενδυτές στις ΗΠΑ θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους αυτή την εβδομάδα και στα πρώτα αποτελέσματα κερδοφορίας του δ’ τριμήνου των εταιρειών, με την Alcoa Inc, την Monsanto καθώς και αρκετές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase, να είναι μεταξύ αυτών.

Ευρώπη

Δεν αναμένεται καμία σημαντική απόφαση από την πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το έτος, τουλάχιστον από την άποψη των συμβατικών μέτρων πολιτικής . Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι , με βάση τα τελευταία στοιχεία , «δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για δράση» σε ότι αφορά τα επιτόκια, υπογραμμίζοντας τα ενθαρρυντικά σημάδια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την πρόοδο που σημείωσαν οι χώρες της Ευρωζώνης .

Άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατέστησαν σαφές ότι ήταν σύμφωνοι με την τρέχουσα κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, δεδομένων των ενδείξεων της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας. Ο πληθωρισμός κατέχει ίσως το κλειδί για την περαιτέρω δράση , αλλά για να ενεργήσει  η ΕΚΤ θα πρέπει να υλοποιηθούν οι καθοδικοί κίνδυνοι, δηλαδή , οι πρώτες ενδείξεις αποπληθωρισμού.

Στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, ο Ντράγκι αναμένεται να επαναλάβει ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να κινέται στα πλαίσια του forward guidance , πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει έτοιμη να δράσει για να στηρίξει τις αγορές και την πραγματική οικονομία, εάν και εφόσον χρειαστεί .

Ένα βασικό θέμα ήταν και θα παραμείνει, η διαχείριση των συνθηκών ρευστότητας, καθώς οι μεγάλες αποπληρωμένες των LTROs στο τέλος του περασμένου έτους μείωσαν την υπερβάλλουσα ρευστότητα και έσπρωξαν τα επιτόκια της αγοράς χρήματος υψηλότερα. Αλλά, για το θέμα αυτό, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να σπεύσει σε προσωρινές λύσεις, αλλά σιγά-σιγά θα αρχίσει να δημιουργεί τις βάσεις για τα μόνιμα εργαλεία τα οποία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει.

 Ένα συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο ο Ντραγκι πρέπει να αντιμετωπίσει το συντομότερο, είναι η επαναλαμβανόμενη αδυναμία αποστείρωσης των αγορών του προγράμματος SMP λόγω του συνδυασμού της μείωσης της πλεονάζουσας ρευστότητας, των υψηλότερων επιτοκίων και των δημοσιονομικών προβλημάτων. Περισσότερο από ποτέ, θα ήταν λογικό να αναστείλει τη διαδικασία αποστείρωσης SMP και να αφήσει την αγορά να προσαρμοστεί σε αυτές τις νέες συνθήκες.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού στης Ευρωζώνης αναμέναται να δείξουν σταθεροποίηση στο 0,9% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο. Οι ελαφρώς ισχυρότερες τιμές της ενέργειας (0% σε ετήσια βάση έναντι -1% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο), δεν θα είναι αρκετές για να εξισορροπήσουν την αρνητική επίδραση από άλλους κλάδους. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει αδύναμος το 2014 και κοντά στο 1% σε ετήσια βάση, πριν κινηθεί προς το 1,3% στα τέλη του έτους.

Οι δείκτες οικονομικού κλίματος της Κομισιόν κατά πάσα πιθανότητα θα δείξουν νέα άνοδο τον Δεκέμβριο. Σε αντίθεση με τους δείκτες PMI, που είναι σχετικά πιο ευμετάβλητοι, οι δείκτες οικονομικού κλίματος σημείωσαν σταθερή ανοδική τάση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και κατά πάσα πιθανότητα θα σημειώσουν αύξηση και πάλι τον Δεκέμβριο για όγδοο κατά σειρά μήνα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αφήσει το βασικό της επιτόκιο και το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων αμετάβλητα κατά τη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή που υποχώρησε πιο κοντά στο στόχο , στο 2,1 % σε ετήσια βάση το Νοέμβριο , και η ανατίμηση της στερλίνας ( 5,5 % κατά τους τελευταίους έξι μήνες σε εμπορικά σταθμισμένη βάση), αναμένεται να πιέσουν προς τα κάτω πληθωρισμό.Η αύξηση των μισθών παρέμεινε συγκρατημένη , παρά την ταχύτερη από το αναμενόμενο πτώση στο ποσοστό της ανεργίας ( στο 7,4 % τον Οκτώβριο) , ένας ρυθμός που αν διατηρηθεί , θα σημαίνει πως το όριο του 7% θα επιτευχθεί στις αρχές του 2014.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να ενισχύσει το forward guidance , είτε με μείωση του κατώτατου ορίου του 7 % για την ανεργία ή, το πιθανότερο , με μία προσαρμογή τύπου-Fed στο guidance. Tα πρακτικά του Νοεμβρίου ήδη έθεσαν τους λόγους για μια τέτοια αλλαγή, αφού η BoE είχε ανακοινώσει ότι «υπάρχει πιθανότητα να μην αυξηθούν τα επιτόκια αμέσως μόλις το ποσοστό της ανεργίας αγγίξει το στόχο του 7%».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα