Κροατία: Κόντρα για τον δανεισμό και τη διαχείριση του χρέους

Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2014 16:14
UPD:16:24
EPA/ANTONIO BAT

Η κυβέρνηση της Κροατίας απορρίπτει τις αιτιάσεις εμπειρογνωμόνων, ότι δεν κατάφερε να διαχειριστεί ορθά τα δημόσια οικονομικά της χώρας, με αποτέλεσμα να καταφύγει σε εκτός προγραμματισμού δανεισμό και επισημαίνει ότι ο δανεισμός ήταν αναγκαίος για την αναχρηματοδότηση του χρέους προηγούμενων ετών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγο πριν από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το νέο έτος, ο υπουργός Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς, κληθείς να σχολιάσει ανάλυση του Ινστιτούτου Δημόσιων Οικονομικών (IJF), σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική για τον δανεισμό και τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται από άτομα που γνωρίζουν πολύ λίγα για τα οικονομικά.

Το Ινστιτούτο επιχειρεί να τεκμηριώσει την ανάλυσή του, επικαλούμενο - μεταξύ άλλων - τις δύο τελευταίες κυβερνητικές συνεδριάσεις για το 2013, στη διάρκεια των οποίων αποφασίστηκε ο δανεισμός συνολικά 4 δισ. κούνα (525 εκατ. ευρώ), διευρύνοντας το δημόσιο χρέος κατά το ποσό αυτό.

Ο κ. Λίνιτς ανέφερε ότι εμπειρογνώμονες του IJF δεν προσδιόρισαν τι ήταν εκείνο, που κατά την άποψή τους η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κάνει, όπως για παράδειγμα στο θέμα των κροατικών αυτοκινητοδρόμων και του αυτοκινητοδρόμου Ζάγκρεμπ- Ρίεκα.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κοινοτικών Κονδυλίων, Μπράνκο Γκρτσιτς ανέφερε ότι η Κροατία χρειαζόταν 50-55 δισ. κούνα για την αναχρηματοδότηση των χρεών της και γι' αυτό ήταν απαραίτητο να αναζητηθεί ένα ευρύτερο φάσμα πιθανών πηγών χρηματοδότησης και αναχρηματοδότησης των χρεών.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα