Η πρώτη μέρα των συναλλαγών στο 2014 είχε ως αποτέλεσμα άνοδο που δεν θα αποτελούσε έκπληξη, αφού συνήθως ανοδικά ξεκινάνε τον χρόνο οι μετοχές του ΧΑ στο βίο τους στο ευρώ τις περισσότερες φορές. Αλλά το μέγεθός της και η επιμονή των αγοραστών, όταν το κλίμα στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία για τις μετοχές έχει παρουσιάσει στροφή, εντυπωσίασε και δεν ήταν αναμενόμενη η γενικευμένη άνοδος, που καταγράφηκε για το σύνολο των κλάδων του ΧΑ.
Η κίνηση της Πέμπτης ωστόσο, ως προς την στατιστική εικόνα του 25άρη, ήταν εξαιρετικής σημασίας σύμφωνα με την άποψή μας για το ρόλο των πρώτων συνεδριάσεων του έτους. Διότι βελτίωσε τη θέση του δείκτη των θεσμικών και των παραγώγων έναντι όλων των ΚΜΟ που λαμβάνουν υπόψη οι επαγγελματίες επενδυτές.
Όποιος κάνει τον κόπο να παρατηρήσει την κατάταξη των κλαδικών δεικτών που παρουσιάσαμε στα πρωινά σχόλια χθες και συγκρίνει με την κατάταξή τους με βάση την ημερήσια άνοδο μετά το πέρας των συναλλαγών που δεν υπήρξαν πτωτικοί κλάδοι, θα διαπιστώσει πως οι λιγότερο κερδισμένοι στο διάστημα των 4,5 συνεδριάσεων από 20/12 ως 31/12 εμφάνισαν τα μεγαλύτερα κέρδη. Κατά κάποιο τρόπο οι επιλογές τους ήταν διορθωτικού χαρακτήρα, ως προς το μέγεθος της πτώσης που εμφάνισαν οι τιμές στο μεγαλύτερο διάστημα της διόρθωσης από τα υψηλά της πρώτης συνεδρίασης του Δεκεμβρίου.
Η κατάσταση στην οικονομία δεν άλλαξε, αλλά οι ξένοι θεσμικοί που υπερέχουν στις συναλλαγές των blue chip άφησαν διακριτικά τους εγχώριους συναδέλφους τους να πραγματοποιήσουν τις αναδιαρθρώσεις που τους συνέφεραν στα χαρτοφυλάκιά τους. Νομίζουμε πως δεν θέλουν άλλο τις τιμές μακριά από τις 400 μονάδες για τον 25άρη ή τις «περίφημες» 1200 μονάδες για τον ΓΔ. Οι ιδιώτες επενδυτές για μπορέσουν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη στο ταμπλό του ΧΑ θα χρειαστεί να ελαττώσουν το χρόνο παρακολούθησης των ειδήσεων από την τηλεόραση. Ο τρόπος που παρουσιάζονται οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό είναι τόσο δραματοποιημένος, που καθιστά δύσκολη την κατανόηση της ύπαρξης αγοραστικού ενδιαφέροντος ξένων θεσμικών για μετοχές του ΧΑ, όταν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές αναφέρονται στη δυσκολία να κρατηθεί η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι ξένοι θεσμικοί ωστόσο με της επιλογές τους προεξοφλούν καλύτερες οικονομικές συνθήκες για το καλοκαίρι του 2014 αλλά και για το φθινόπωρο, ενώ στην Ελλάδα οι αναλύσεις και οι προβλέψεις περιορίζονται στην αναταραχή που θα προκληθεί από τις εκλογές για την ευρωβουλή τον Μάιο.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Μεπτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στην πρώτη συνεδρίασή του για το 2014, καθώς το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνθηκε από τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα.
Ο Dow Jones ^DJI-0,82% έκλεισε με πτώση 0,82% στις 16.441,35 μονάδες. Άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Wal-Mart Stores Inc και της Boeing Co/The, στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της El du Pont de Nemour & Co και της Cisco Systems Inc.
Ο S&P κατέγραψε απώλειες - 0,89%, κλείνοντας στις 1.831,98 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC-0,80% υποχώρησε 0,8%, στις 4,143.069.
Νωρίτερα την Πέμπτη ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας τα οποία έδειξαν υποχώρηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας κατά 2.000, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 339.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Δεκεμβρίου, όταν οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση στις 345.000 αιτήσεις.
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των νέων αιτήσεων της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 341.000 από 338.000, ενώ ο μηνιαίος κινητός μέσος όρος αυξήθηκε κατά 8.500 στις 357.250 νέες αιτήσεις.
ΕΥΡΩΠΗ
Τα στοιχεία από την Κίνα προκάλεσαν απογοήτευση στις διεθνής αγορές, καθώς ο κινεζικός PMI για το μήνα Δεκέμβριο, υποχώρησε στις 51 μονάδες από 51,4 μονάδες το Νοέμβριο, υποδηλώνοντας έτσι επιβράδυνση της δραστηριότητας.Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τους δείκτες PMI της Ευρωζώνης τα οποία έδωσαν μία μικτή εικόνα για την οικονομική ανάκαμψης της περιοχής, και μετά την έντονη πτώση στις αμερικάνικες αγορές.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,77%, ο δείκτης FTSE 100^FTSE-0,46% του Λονδίνου σημείωσε πτώση της τάξης του 0,46%, ο DAX^GDAXI-1,59% κατέγραψε απώλειες 1,59%, ο CAC 40 ^FCHI-1,60% υποχώρησε 1,60%, ενώ στο -1,58% και στο -0,20% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.
O δείκτης PMI της μεταποίησης στην Ευρωζώνης για το μήνα Δεκέμβριο ήταν ανάλογος των προσδοκιών των αναλυτών και ανήλθε στο 52,7. Ο PMI Γερμανίας εμφανίστηκε ελαφρώς καλύτερος των προσδοκιών, ενώ η Γαλλία συνέχισε να είναι απογοητεύει με τον PMI να διαμορφώνεται στο 47,0, έναντι εκτιμήσεων για 47,1. Ο ισπανικός και ο ιταλικός δείκτης ήταν ανώτεροι των προσδοκιών των αναλυτών.
Τεχνική ανάλυση
Οι επενδυτές του ΧΑ εξέπληξαν τους εγχώριους αναλυτές, αλλά όχι τους traders των παραγώγων, που είχαν δώσει μεγάλη απόσταση στο κλείσιμο του ΣΜΕ Ιανουαρίου από την τιμή κλεισίματος του 25άρη την Τρίτη. Αλλά χθες επανέφεραν την απόσταση στις τρεις μονάδες αφού με τον 25άρη στις 398,24 μονάδες η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ ορίστηκε στις 401,00. Με βάση την ακρίβεια των προβλέψεων τους, σήμερα θα υπάρξει αλλαγή στον βηματισμό των τιμών των βασικών δεικτών αφού αυτό προβλέπουν για τον δείκτη των blue chip.
Τεχνικά η πορεία του δείκτη χθες ήταν διαρκώς ανοδική στο πρώτο μέρος και στο δεύτερο φάνηκε πως έχει διαμορφωθεί μια δυναμική που έδειξε ως στήριξη για τον 25άρη τα επίπεδα στις 397,00 μονάδες. Η θέση μας ήταν και είναι πως οι μέρες αυτές είναι κρίσιμες τεχνικά για το μεσοπρόθεσμο μέλλον των μετοχών του ταμπλό. Διότι αν παρατηρήσουμε την πορεία του 25άρη τα δυο τελευταία χρόνια γίνεται σαφές πως ο δείκτης των blue chip έχει χτυπήσει δυο φορές πάνω στην οροφή των 400 – 410 μονάδων. Την πρώτη φορά τον Μάιο και τη δεύτερη τον Δεκέμβριο του 2013. Αλλά μετά τη δεύτερη πρόσκρουση δεν απομακρύνθηκε πολύ, αφού έφθασε περίπου ως τις 363,5 στις 23/12 και κατόπιν άρχισε μια κίνηση με έντονη ανοδική κλίση που τον έφερε χθες ως τις 400 μονάδες. Η διάτρηση αυτής της αντίστασης θα απελευθερώσει την επενδυτική απληστία και το January effect μπορεί να συμβάλλει στο σχηματισμό αισιόδοξων προσδοκιών ακόμα και από τους ιδιώτες επενδυτές.
Πάντως στην αγορά παραγώγων και συγκεκριμένα στα options του 25άρη οι 400 μονάδες σαν τιμή εξάσκησης στα calls ήταν εκείνη με τον μεγαλύτερο όγκο με 109 συμβόλαια στα 251 ενώ και για τη σειρά Φεβρουαρίου οι 400 μονάδες ήταν η μοναδική τιμή εξάσκησης με όγκο 20 συμβόλαια. Στα δε 21 συμβόλαια των puts τα 19 ήταν για τις 400 μονάδες και άρα δεν είναι καθόλου τυχαία τα επίπεδα αυτά στο μυαλό των επαγγελματιών των παραγώγων.
Στο ΧΑ
Με έντονα ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε το 2014 το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει πάνω από τις 1.200 μονάδες μετά από έναν ολόκληρο μήνα, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εμφανίζεται έντονο στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, τόσο στην υψηλή όσο και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, αν και ο τζίρος δεν πήρε και τόσο τα... πάνω του. Υπερ-απόδοση της Εθνικής στο +7,01%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.204,96 μονάδες με κέρδη +3,64%, με χαμηλό ημέρας τις 1.168,14 μονάδες και υψηλό 1.209,79 τις μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,12 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δέκτης ενισχύθηκε 3,86%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημείωσε άνοδο 3,48% και ο δείκτης FTSE Mid Cap κατέγραψε κέρδη της τάξης του 2,74%.
Ανοδική ήταν η εικόνα στις τραπεζικές μετοχές με την Εθνική να ξεχωρίζει με κέρδη +7,01%. Η Alpha Bank ΑΛΦΑ+3,33% έκλεισε με άνοδο 3,33%, η Πειραιώς σημείωσε κέρδη 1,31%, η Attica Bank ΑΤΤ+4,08% έκλεισε στο +4,08% και η Εurobank ενισχύθηκε 0,54% υψηλότερα.
Στα υπόλοιπα blue chip η άνοδος ήταν εντυπωσιακά ισχυρή, καθώς καμία μετοχή δεν έκλεισε στα αρνητικά, ενώ η πλειονότητα των τίτλων σημείωσε κέρδη μεταξύ του 4% και του 6%.
Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι Τέρνα Ενεργειακή +6,79%, Μυτιληναίoς +6,69%, ΟΛΠ ΟΛΠ+6,28% +6,28%, Frigoglass ΦΡΙΓΟ+6,07% +6,07%, Ίντραλοτ +5,98%, Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ+4,95% +4,95%, ΕλλάκτωρΕΛΛΑΚΤΩΡ+4,72% +4,72%, Folli Follie +4.70%, Mέτκα +4,54%, ΟΤΕΟΤΕ+4,45% +4,45% και MIG +4,20%
Από το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και τον δείκτη FTSE Mid Cap, ξεχώρισαν ανοδικά οι : Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ+5,88% +5,88%, Υγεία +5,54%, Ικτίνος +5,41%, Άβαξ +4,94%, Χαλκόρ ΧΑΚΟΡ+4,61% +4,61%, ΟΛΘΟΛΘ+2,71% +4,45% και Intracom +4,21%.
Η εικόνα της αγοράς χθες ήταν πολύ καλή, δεδομένου του ότι τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και η Wall Street, δεν ξεκίνησαν τη χρονιά με ενθουσιασμό αλλά με επιφυλακτικότητα.
Το αγοραστικό ενδιαφέρον και η απουσία πωλήσεων, αποτελούν επίσης πολύ θετικά στοιχεία για την περαιτέρω πορεία του Χ.Α, καθώς ίσως υποδηλώνουν πως οι όποιες πωλήσεις ήταν να γίνουν αυτό το διάστημα, έγιναν, αν και προβληματίζει ο περιορισμένος τζίρος σε μία τόσο έντονα ανοδική αγορά.
Σήμερα
Οι αγορές μετοχών στην Ασία ήταν κάτω από το νερό σήμερα μετά από μια ξαφνική αντιστροφή της τάσης σε κάποιες πολύ δημοφιλείς αγορές, και ως εκ τούτου με επενδυτικό συνωστισμό, που πυροδότησε μια περίοδο παγκόσμιας αποστροφής κινδύνου. Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν μια υποχώρηση στο ευρώ, τη στερλίνα, και τις μετοχικές αξίες μια αναπήδηση των τιμών σε χρυσό και ομόλογα. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας εμφάνισε μια απότομη βουτιά 1,3%, με τις αγορές από τη Σαγκάη ως το Σίδνεϊ όλες στο κόκκινο.
Οι διάφορες επενδυτικές κινήσεις αποκαλύπτουν ένα διαζύγιο από τη ροή των ειδήσεων, η οποία ήταν ως επί το πλείστον με την αισιόδοξη πλευρά για την παγκόσμια παραγωγή του 2013 με μια ισχυρή εγγραφή για τη βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες την Ιαπωνία και τη Γερμανία όπου η ζήτηση σημείωσε άνοδο. Το μελανό σημείο ήταν η αδύναμη ένδειξη από τον τομέα των υπηρεσιών της Κίνας που έδεσε με τον ΡΜΙ του βιομηχανικού τομέα της Πέμπτης.
Το επόμενο εμπόδιο αργότερα σήμερα θα μπορούσε να προκαλέσει η έξαρση των δηλώσεων από την κορυφή της Federal Reserve, που ανάμεσα σε άλλους θα μιλήσει και ο απερχόμενος πρόεδρος Ben Bernanke. Τυχόν παρατηρήσεις του σχετικά με τις προοπτικές για βαθμιαία μείωση των QE θα μπορούσε να επηρεάσει την ψυχολογία της αγοράς.
Την Πέμπτη, ο Dow έκλεισε κάτω κατά -0,82%, ενώ ο S&P500 έχασε -0,89%. Ο δε δείκτης μετοχών MSCI 45 χωρών υποχώρησε 1%.
Στα νομίσματα, το ευρώ υποχώρησε καθώς κερδοσκόποι της αγοράς αποφάσισαν να εγγράψουν κέρδη από long θέσεις μετά από ένα ισχυρό 2013. Το ενιαίο νόμισμα είχε κολλήσει στα 1,3657 δολάρια μετά την απώλεια ενός σεντς στην διάρκεια της νύχτας.
Οι ίδιες δυνάμεις επέδρασαν στην στερλίνα και η λίρα αποφλοιώνεται φθάνοντας στα 1,6441 δολάρια από το μέγιστο 28 μηνών στα 1,6605 δολάρια.
Αυτό με τη σειρά του σήκωσε το δείκτη δολαρίου ΗΠΑ , ένα μετρητή της αξίας του αμερικανικού δολαρίου έναντι έξι βασικών νομισμάτων στο μεγαλύτερο επίπεδο μέσα σε πέντε μήνες. Σήμερα ο δείκτης ήταν στις 80,595 μονάδες σε σύγκριση με το χαμηλό των 80,083 την προηγούμενη ημέρα.
Το γεν αναπήδησε έναντι του ευρώ και σήμερα ένα δολάριο αγόραζαν 104,65 γεν μετά το 105,44 που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.
Οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ 10 ετών έπεσαν στο 2,99% από την κορυφή του 3,04%, η οποία είναι το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2011. Ο χρυσός ήταν ένα περιουσιακό στοιχείο χτυπημένο κάτω τελευταία. Το μέταλλο περιστρέφεται στα 1.229,84 δολάρια αφού έφθασε στα χαμηλά των 1.183,80 δολαρίων στις αρχές της εβδομάδας. Οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν σήμερα μετά από μια πτώση την Πέμπτη. Το μπρεντ σημείωσε άνοδο 32 σεντς στα 108,10 δολάρια το βαρέλι, αλλά αυτή ακολούθησε μια πτώση 2,98 δολαρίων την Πέμπτη.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Χρήσιμη και πολύ ειλικρινής η ανάλυση του ο Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance ΑΕΠΕΥ την οποία διαβάσαμε στο διαδίκτυο μέρος της οποίας παρουσιάζουμε.
«Κάθε φορά ψάχνουμε να δώσουμε μία δικαιολογία, ή αφορμή, σε κάθε κίνηση της Αγοράς και αυτό πάντα γίνεται εκ των υστέρων. Έτσι λοιπόν, όλο τον μήνα Δεκέμβρη το Χ.Α. κινήθηκε αλλοπρόσαλλα, με αφορμή και τον φόρο υπεραξίας. Όμως, παραδοσιακά ο Δεκέμβρης είθισται να είναι μήνας σημαντικών "αναταράξεων" μιας και υπάρχουν πολλές αναδιαρθρώσεις, συνήθως από Ελληνικά θεσμικά χαρτοφυλάκια, που κάνουν την Αγορά να κινείται με μεγάλες ταχύτητες. Αυτό που είναι δεδομένο αυτή την στιγμή είναι ότι ξένα χαρτοφυλάκια έχουν πάρει θέσεις, χωρίς να πολυκοιτάνε τα "μικρά" νέα που σε εμάς φαίνονται τεράστια, έχοντας τον έλεγχο σε αρκετά Δεικτοβαρή "χαρτιά".
Πολλοί Έλληνες και ειδικά μικροεπενδυτές μετά και τον νόμο για τον φόρο υπεραξίας, πούλησαν τις κερδισμένες θέσεις τους, είτε από φόβο είτε από ανάγκη, για να δουν την Αγορά με την καινούργια χρονιά ενώ ένα μεγάλο ποσοστό έκανε γυρίσματα. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το έχουμε στα Τραπεζικά warrants, μιας και όλες τις προηγούμενες μέρες τα περισσότερα έπαιζαν με χαρακτηριστικό discount και έξαφνα αποφάσισαν να το κλείσουν στην χθεσινή συνεδρίαση αφήνοντας αρκετούς που είχαν πουλήσει τις προηγούμενες μέρες εκτός, ή αναγκάζοντας τους να βγουν αγοραστές σε υψηλότερα επίπεδα με τον καινούργιο χρόνο.
Μπαίνουμε σε μία περίοδο που η οικονομία έχει να περιμένει την λύση σε σχέση με το μη βιώσιμο χρέος (κάτι που είναι θετικό για την Αγορά) αλλά και με τον φόβο ότι οι επικείμενες εκλογές μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον πολιτικό κίνδυνο. Από την άλλη, το Χ.Α. έχει αποκτήσει μεσοπρόθεσμη τάση (ανοδική) εδώ και μεγάλο διάστημα και αυτό είναι το σημαντικό που κάποιος πρέπει να κοιτάει χωρίς να προσπαθεί να εξάγει βραχυπρόθεσμα συμπεράσματα για την κίνηση της Αγοράς "day by day"».
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Το 2014 ξεκινά με μια περίοδο αποστροφής του κινδύνου
Η αδυναμία των αναδυόμενων αγορών είναι το πρώτο θέμα του 2014. Μετά την αδυναμία στις αγορές μετοχών παγκοσμίως χθες, οι αναδυόμενες αγορές συνεχίζουν σήμερα να έχουν κακές επιδόσεις στην Ασία. Οι μετοχικές αγορές είναι ως επί το πλείστον χαμηλότερα, με επικεφαλής την Κίνα και την Κορέα , όπου οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν επίσης κινηθεί υψηλότερα. Παράλληλα με νέους ιδιοσυγκρασιακούς κινδύνους , δύο μακρο παράγοντες σήμερα επιβαρύνουν τις αξίες των αναδυόμενων αγορών. Πρώτον, νέες ανοδικές πιέσεις στις τιμές των επιτοκίων των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες έχει βάλει σε δύσκολη θέση τις αγορές υπό ανάπτυξη. Δεύτερον , η άνοδος των επιτοκίων στην Κίνα και στις αποδόσεις των ομολόγων ενός έτους και νέο ρεκόρ χαμηλού στη σχέση γουαν δολαρίου έκαναν πάλι τις αγορές να ανησυχούν για σύσφιξη των συνθηκών ρευστότητας στην Κίνα . Πράγματι, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η σύσφιξη της πολιτικής έχει ως αποτέλεσμα ο PMI να δείχνει μια περαιτέρω μικρή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παραγωγής, από την αδυναμία στις νέες παραγγελίες για εξαγωγές.
Η παγκόσμια ανάπτυξη της βιομηχανίας διατηρείται σχετικά ψηλά τον Δεκέμβριο. Έξω από την Κίνα, η πιο πρόσφατος γύρος δεδομένων των PMI υποδηλώνουν πως η εμπιστοσύνη των βιομηχάνων κρατιέται σε λογικά υψηλά επίπεδα το Δεκέμβριο. Η εμπιστοσύνη συνέχισε να βελτιώνεται στην ευρωζώνη (η Γαλλία και πάλι αποτέλεσε μια σημαντική εξαίρεση) και ήταν σε γενικές γραμμές σταθερά σε υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ , το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία . Στις αναδυόμενες αγορές, η εμπιστοσύνη φαίνεται να σταθεροποιείται , αν και είναι ίσως πολύ νωρίς για να μετρηθεί η επίδραση των πρόσφατων πιέσεων στις αγορές.
Οι ευρωπαϊκές αγορές εμφάνισαν, μείωση των spreads με τα 10ετή ισπανικά και ιταλικά spreads στη Γερμανία να περιορίζονται κάτω από τις 200 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2011.