Ανοδικά κινείται το δολάριο

Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2014 13:35
UPD:13:50
REUTERS/ROMEO RANOCO

Το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στο κατά πόσον τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την απόφαση της Federal Reserve για βαθμιαία μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων αυτό το έτος.

Το ευρώ - το ισχυρότερο σε επιδόσεις κύριο νόμισμα το 2013 - υποχωρεί 0,3% στο 1,3718 έναντι του δολαρίου.

Το αμερικανικό ενισχύεται 0,1% έναντι του γεν στο 105,35, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 και το 105,41 που σημειώθηκε τη Δευτέρα.

Οι όγκοι συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος παραμένουν περιορισμένοι όπως και στις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου με τις τιμές να καθορίζονται από παράγοντες όπως ο επαναπατρισμός κεφαλαίων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης με σκοπό την κάλυψh της κεφαλαιακή τους βάσης πριν από το τέλος του έτους, εν όψει της αξιολόγησής τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την περασμένη εβδομάδα η αγορά καθορίστηκε από την αναδιάρθρωση των θέσεων των μεγάλων επενδυτών. Σήμερα είναι η πρώτη ήμερα όπου τα θεμελιώδη μεγέθη θα αρχίσουν να παίζoυν και πάλι ρόλο. Ωστόσο, η συναλλακτική δραστηριότητα ακόμα παραμένει περιορισμένη για αυτό και η πίεση στην ισοτιμία ευρώ / δολαρίου δεν είναι μεγάλη", όπως επισημαίνει η Commerzbank.

Ενώ λίγοι οι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα, θα αλλάξει την πολιτική της για τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον, η Federal Reserve παρακολουθεί στενά την ισχύ της ανάκαμψης των ΗΠΑ για να μετρήσει το ρυθμό με τον οποίο θα μειώσει στο επόμενο διάστημα τον ρυθμό αγοράς ομολόγων.

"Ένα κομβικό σημείο είναι αν θα ανακοινώνεται μείωση ύψους 10 δισ. δολ. σε κάθε συνεδρίαση της Fed, ή αν θα υπάρξει καθόλου στάση αναμονής", όπως επισημαίνει ο Τεπέι Ίνο, αναλυτής της Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα