Μικρή άνοδος στην Ευρώπη – Ημιαργία σε πολλές αγορές

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013 12:04
UPD:12:14
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Με μικρή άνοδο κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές οδεύοντας προς την ολοκλήρωση της πιο επιτυχημένης χρονιάς τους την τελευταία δεκαετία.


Ο δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύεται οριακά κατά 0,3%, σε μία συνεδρίαση εξαιρετικά υποτονικών συναλλαγών, καθώς αρκετές αγορές παραμένουν σήμερα κλειστές, ενώ οι υπόλοιπες θα κλείσουν νωρίτερα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύεται 0,33%, ο FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει άνοδο 0,34%, ο CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,24% και ο ΙΒΕΧ 36 βρίσκεται στο +0,06%.

Χθες, ο όγκος συναλλαγών στην ευρωπαϊκή αγορά διαμορφώθηκε περίπου στο μισό του μέσου όρου των 90 ημερών.
Στη Γερμανία ο δείκτης DΑΧ έκλεισε το έτος με κέρδη 26% τη Δευτέρα, έχοντας ενδοσυνεδριακά σημειώσει
νέο ιστορικό ρεκόρ. Εκτός από τη γερμανική, η ιταλική, η ελβετική και οι σκανδιναβικές αγορές είναι όλες κλειστές σήμερα. Το Λονδίνο, η Μαδρίτη και το Παρίσι είναι ανοικτά για μισή μέρα. Ο βρετανικός FTSE 100 κλείνει στις 14.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας, με τον CAC 40 και τον IBEX 35 να κλείνουν στις 15.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All- Country έχει ενισχυθεί 20% φέτος, που είναι η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από το 2009 .

Τα νομισματικά μέτρα τόνωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Federal Reserve έχουν ενισχύσει την παγκόσμια οικονομία και συνέβαλαν στην αύξηση της αξίας των παγκόσμιων μετοχών κατά 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το τρέχον έτος.

Σε ό,τι αφορά το 2014 Θα υπάρξουν περισσότερες συζητήσεις για συνεργασία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών το επόμενο έτος, αλλά από την άποψη της παγκόσμιας οικονομίας η πραγματικότητα είναι ότι πολλές οικονομίες βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του κύκλου της νομισματικής πολιτικής, όπως σημειώνει ο Τιμ Σρόντερς, διαχειριστής κεφαλαίων στην Pengana Capital Ltd.

Στα μάκρο της ημέρας, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν την αγορά σήμερα, ο δείκτης του Conference Board για το καταναλωτικό κλίμα του Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί αργότερα μέσα στην ημέρα, αναμένεται να σημειώσει άνοδο στο υψηλό τριών μηνών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα