Ιρλανδία, Ελλάδα, Γερμανία : Οι νικητές των αποδόσεων το 2013 στην Ευρώπη

Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013 16:29
UPD:16:53
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης DAX , ο οποίος άγγιξε επίπεδα-  ρεκόρ, σημείωσε τις  καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών αυτό το έτος, σε όρους ποσοστού αποδόσεων , ενώ τα χρηματιστήρια του Δουβλίνου και της Αθήνας, ξεχώρισαν ανοδικά για μία ακόμη χρονιά. Ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε νωρίτερα σήμερα, ενώ αύριο δεν θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση.

Τα κέρδη του DAX από τις αρχές του 2013 δμαορφώνονται στο 26%, και νικήθηκαν μόνο από τα κέρδη του δείκτη της  Ιρλανδίας, ο οποίος σημείωσε άνοδο της τάξης του 34%, και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο καταγράφει άνοδο της τάξης του 28%.

Συγκριτικά , άλλοι μεγάλοι χρηματιστηρικοί δείκτες  της Ευρώπης, σημειώνουν τα εξής κέρδη :

Ο FTSE 100  της Βρετανίας, που κλείνει αύριο το έτος του,  έχει ενισχυθεί κατά περίπου 14%,  ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο της τάξης του 17%.

Το Χ.Α, το Δουβλίνο και ο DAX νίκησαν επίσης τις περιφερειακές ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, όπως η Ισπανία και η Ιταλία , παρά την σημαντική άνοδο που σημείωσαν το τελευταίο διάστημα καθώς η ισπανική και η ιταλική οικονομία ανέκαμψαν από τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης . Έτσι ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημειώνει κέρδη της τάξης του 20,9% από τις αρχές του έτους και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 16,6%.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές,  ο δείκτης OMX στην Κοπεγχάγη ενισχύεται 24%, ο βελγικός BEL 20 καταγράφει κέρδη 17,8%, ο ολλανδικός ΑΕΧ βρίσκεται στο +16,7%, ο πορτογαλικός PSI 20 στο +16,6% και ο αυστριακός ΑΤΧ καταγράφει κέρδη 6,1% από τις αρχές του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα