Ήπιες τάσεις στο Χ.Α

Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013 14:23
UPD:14:30
EPA/ALKIS KONSTANTINIDIS

Σε στενό εύρος διακύμανσης και με αρκετές εναλλαγές προσήμων κινείται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, στην προτελευταία συνεδρίαση της χρονιάς και παρά τα νέα πυρά που δέχεται η Ελλάδα από τον ξένο τύπο, με την επαναφορά των σεναρίων του Grexit και την αμφισβήτηση της “αξίας” της για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ. Πτωτικά οι τράπεζες. Ανοδικά Τιτάν, ΕΛΠΕ, Eurobank.

Μετά το έντονο πτωτικό σερί και τη σημαντική - τεχνική - αντίδραση της τάξης του +4,78% της Παρασκευής, το ελληνικό χρηματιστήριο “κρατά” με άνεση τις 1.050 μονάδες με τον Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται αυτή την ώρα στις 1.164,68 μονάδες με οριακή π΄τωση 0,05%.

Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 48 εκατ. ευρώ, αρκετά ικανοποιητικός αν αναλογιστεί κανείς πως αυτή η εβδομάδα - όπως και η προηγούμενη - αποτελούν εορταστική περίοδο όπου η συναλλακτική δραστηριότητα είναι συνήθως υποτονική, ενώ ο όγκος αγγίζει τα 45 εκατ. τεμάχια.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η σημερινή είναι η προτελευταία συνεδρίαση του έτους και πως αύριο το χρηματιστήριο θα κλείσει δύο ώρες νωρίτερα, στις 15:20 μ.μ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 1,05%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημειώνει πτώση 0,02% και ο δείκτης FTSE Mid Cap καταγράφει απώλειες 0,51%.

Στις τραπεζικές μετοχές η εικόνα είναι πτωτική με την συναλλακτική δραστηριότητα ωστόσο να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, με εξαίρεση τα warrants όπου ο τζίρος είναι αυξημένος, ειδικά για το warrant της Alpha Bank.

Η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί 2,48%, η Alpha Bank καταγράφει απώλειες 1,87%, η Πειραιώς κινείται στα ίδια επίπεδα με την Παρασκευή και το 1,49 ευρώ, ενώ με θετικό πρόσημο κινείται η Eurobank στο +2,47%.

Στα υπόλοιπα blue chips οι τάσεις είναι μικτές, χωρίς ωστόσο να σημειώνονται ακρότητες, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι Σωλ. Κορίνθου -1,35%, ΕΥΔΑΠ -1,03%, MIG -0,78%, Jumbo -0,67% kai EXAE -0,51%

Ανοδικά ξεχωρίζουν οι Τιτάν +1,30%, ΕΛΠΕ +1,06%, Coca Cola +1,15%, OΠΑΠ +0,92%, Mότορ Όιλ +0,73%, Eurobank Properties +0,47% και Folli Follie +0,34%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως από το Σαββατοκύριακο έχουν κυκλοφορήσει διάφορα δημοσιεύματα του ξένου τύπου τα οποία ουσιαστικά πυροβολούν την Ελλάδα, με δικαιολογία και αφορμή την προεδρία της ΕΕ, την οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. για έξι μήνες, τη στιγμή που δεν μπορεί να διαχειριστεί, ούτε καν, το πρόβλημα των απορριμάτων που αντιμετωπίζει, όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC.

Η γερμανική Bild σε δημοσίευμά της το Σαββατοκύριακο αναρωτιόταν αν «θα τα καταφέρουν πραγματικά οι Ελληνες» στην προεδρία, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ε.Ε., η οποία διασώθηκε από την χρεοκοπία με δάνεια πολλών δισεκατομμυρίων, και για πολλά χρόνια ήταν ανίκανη για μεταρρυθμίσεις. Πώς λοιπόν θα λειτουργήσει ως πολιτικό πρότυπο, ασκώντας την προεδρία της Ε.Ε.;

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Αυστρίας, Kronen Zeitung, σε δημοσίευμά της με τίτλο “Δεν είναι ανέκδοτο: Οι Ελληνες έχουν την προεδρία της ΕΕ”, επισημαίνει πως τίποτα δεν προκαλεί έκπληξη πλέον στην ΕΕ και πως για έξι μήνες την προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνει η χώρα με τη μεγαλύτερη κρίση. “Για αυτό η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω οικονομική βοήθεια”, όπως προσθέτει.

Στη γερμανική έκδοση της Wall Street Journal, διαβάζουμε σήμερα πως η το 2014 η Ελλάδα, με το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό εμπορικό ισοζύγιο, διαθέτει τα οικονομικά αποθέματα για να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και πρέπει να το κάνει.

Και όλα αυτά παρά τις δηλώσεις στήριξης από τους αξιωματούχους της ΕΕ, όπου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε αποκάλεσε μεγάλη ευκαιρία" για την Ελλάδα την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, τονίζοντας πως οι Ευρωπαίοι δεν θα απογοητεύσουν την Ελλάδα.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δήλωσε πως η Ελλάδα δείχνει ήδη σημάδια ανάπτυξης, ενώ χθες ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε στο Der Spiegel πως πολλά πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο στην Ελλάδα, δίνοντας εύσημα για τις προσπάθειες της χώρας, αν και τόνισε πως υπάρχει ανάγκη να γίνουν ακόμη πολλά περισσότερα.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα