Ευρεία υποχώρηση του γεν – Ανοδικά το ευρώ

Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013 12:48
UPD:13:20
REUTERS/TRUTH LEEM

Το γεν υποχωρεί στα χαμηλά πέντε ετών έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, επεκτείνοντας τις απώλειες του 2013 σε περισσότερο από 17%, λόγω της βελτίωσης του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία, της αύξησης της διάθεσης ανάληψης ρίσκου των επενδυτών και των προσδοκιών για περαιτέρω μέτρα τόνωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Ανοδικά το ευρώ.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν χρηματοπιστωτικές αγορές πλήττονταν από την κρίση χρέους στην Ευρώπη και το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ, οι επενδυτές είναι γενικά αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο έτος, τουλάχιστον προς το παρόν

Το ευρώ διατηρείται κοντά στο υψηλό διετίας έναντι του δολαρίου, δεχόμενο στήριξη από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι δεν υπάρχει καμία επείγουσα ανάγκη για μείωση των επιτοκίων.
Το δολάριο ενισχύεται στο105,415 έναντι του γεν, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Το ευρώ διαμορφώνεται στο 144,82 έναντι του γεν, μετά το πενταετές υψηλό που χτύπησε την Παρασκευή και το 145,675.

Το ελβετικό φράγκο ενισχύεται πάνω από 118 έναντι του γεν, στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από 30 χρόνια.
 

Η βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας τείνει να οδηγήσει σε αύξηση των ξένων επενδύσεων από τους Ιάπωνες επενδυτές, πιέζοντας το γιεν. Η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, επίσης, στηρίζουν το δολάριο έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.Οι αποδόσεις στα 10-ετή ομόλογα των ΗΠΑ αγγίζουν υψηλό δύο ετών άνω του 3,0%.
 

Επιπλέον, η δέσμευση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια φαίνεται να ενθαρρύνει το carry-trade στο γεν, όπου οι επενδυτές δανείζονται γεν για να αγοράσουν υψηλότερης απόδοσης assets.

Το ευρώ διαπραγματεύεται στο 1,3765 έναντι του δολαρίου, μετά το υψηλό δύο ετών και το 1,3894 που σημείωσε την Παρασκευή. Έχει αυξηθεί περισσότερο από 4% έναντι του δολαρίου το 2013 και βρίσκεται για στη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κερδών .
 

Η άνοδος προς το τέλος του έτους στο ευρώ, αντανακλά πιθανόν κάποιες τελευταίας στιγμής προσαρμογές των θέσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες εκτιμάται ότι προχωρούν σε επαναπατρισμό κεφαλαίων για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση πριν από την επανεξέταση των περιουσιακών τους στοιχείων από την ΕΚΤ .
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα