Οριακή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013 12:06
UPD:12:19
REUTERS/PAWEL KOPCZYNSKI

Με μικρές απώλειες κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να διατηρείται σε υποτονικά επίπεδα, λίγο πριν την αργία της Πρωτοχρονιάς.

Ο δείκτης Euro Stoxx 600 σημειώνει οριακή πτώση 0,04%, μετά τα κέρδη της τάξης του 2% που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρεί 0,0,2% κινούμενος ωστόσο κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2008 τα οποία και άγγιξε την Παρασκευή, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει πτώση 0,1%, ο DAX υποχωρεί 0,22%, o CAC 40 κινείται 0,11% χαμηλότερα, ενώ στο -0,01% και στο +0,04% βρίσκονται o IBEX 35 και ο FTSE ΜΙΒ, αντίστοιχα.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι ευρωπαϊκές αγορές εξακολουθούν να μην κινούνται στους συνήθεις ρυθμούς του ράλι του Δεκεμβρίου που έχουν παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια, με τις ευρωπαϊκές αγορές, σε μέσο όρο, να σημειώνουν κέρδη μόλις 0,8% από τις αρχές του μήνα.

Ωστόσο , ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst έχει ενισχυθεί 17,16% από τις αρχές του έτους, τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2009 .

Σύμφωνα με τον Καρλ Έρλχαμ,στρατηγικό αναλυτή στην Alpari, πολλοί επενδυτές αναμένουν πως η ανοδική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο, αν και βραχυπρόθεσμα η συναλλακτική δραστηριότητα θα είναι σχετικά περιορισμένη.

Όπως επισημαίνει, οι όγκοι συναλλαγών αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εβδομάδας, αν όχι για ολόκληρη την εβδομάδα, εν όψει και της αργίας της Πρωτοχρονιάς την Τετάρτη. Οι συναλλαγές σήμερα και αύριο θα είναι ιδιαίτερα υποτονικές, καθώς πολλοί επενδυτές, θεσμικοί και ιδιώτες, παρατείνουν τις διακοπές τους από την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κλάδος των υπηρεσιών υγείας σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειας σήμερα στην Ευρώπη. Οι μετοχές της Sanofi υποχωρούν 1% μετά την είδηση ότι η εταιρία δεν κατάφερε να κερδίσει την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για μία θεραπεία.

Οι μετοχές της ιταλικής Banca Monte dei Paschi de Siena είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης μετά την είδηση ότι η τράπεζα βρίσκεται σε κίνδυνο εθνικοποίησης.

Οι μετοχές της Swatch υποχωρούν 1,09% μετά την είδηση της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε ένα από τα εργοστάσιά της, το οποίο προμηθεύει ανταλλακτικά για ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας ρολογιών .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα