Τι θα επηρεάσει τις αγορές αυτή την εβδομάδα

Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013 12:04
UPD:15:54
REUTERS/CARLO ALLEGRI

Με την καλύτερη χρονιά για την Wall Street, σε περισσότερα από 15 χρόνια, να πλησιάζει στο τέλος της, λίγοι αναμένουν μια επανάληψη το 2014, αν και οι επενδυτές έχουν πολλούς λόγους  να είναι αισιόδοξοι. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να συνεχιστεί, με τις ροές κεφαλαίων να συνεχίζουν να κατευθύνονται προς την περιοχή.

Wall Street

Ενώ η αγορά πιθανότατα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο ήρεμα, με πολλούς επενδυτές να απέχουν λόγω των εορτών και λίγους μεγάλους καταλύτες να υπάρχουν, η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί αυτήν την εβδομάδα.

Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί το επόμενο έτος, ενισχύοντας την απασχόληση και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Αλλά με τις αγορές να έχουν καταγράψει επανειλημμένως νέα ρεκόρ, το πιο πιθανό είναι πως το 2014 δεν θα δώσει τα ίδια εντυπωσιακά κέρδη όπως το 2013 και πως ο ρυθμός ανόδου θα είνια λιγότερο εκρηκτικός.

«Υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι η οικονομία γίνεται όλο και καλύτερη, και η Fed εξακολουθεί να είναι με την πλευρά της αγοράς, αφού δεσμέυτηκε να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά», δήλωσε ο Ντόναλντ Σέλκιν, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην National Securities στη Νέα Υόρκη.

 «Ωστόσο, αν και νέα κεφάλαια θα εξακολουθήσουν να ρέουν προς τις μετοχές το επόμενο έτος, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι λιγότερα από ότι το 2013. Υπάρχει μικρή πιθανότητα να δούμε άνοδο της τάξης του 30% και το επόμενο ετος», όπως προσθέτει.  

Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί 29% μέχρι στιγμής το 2013, την καλύτερη ετήσια απόδοση από το 1997. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο 26% , ενώ ο Nasdaq είναι σχεδόν 38% υψηλότερα.

Και οι δέκα κλάδοι του  S&P 500 καταγράφουν άνοδο από τις αρχές του έτους. Ο πιο ευάλωτος κλάδος, οι τηλεπικοινωνίες, ενισχύθηκαν 6,5%, ενώ τα βασικά καταναλωτικά αγαθά σημείωσαν ράλι της τάξης τιου 40%.  

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες ενίσχυσης της αγοράς αυτό το έτος - το πρόγραμμα τόνωσης της Fed - δεν θα είναι τόσο ισχυρός το 2014 αφού η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επιβράδυνση του προγράμματος τον Δεκέμβριο.

Ξεκινώντας από τον Ιανουάριο, η Fed θα αγοράζει 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα και MBS το μήνα, από 85 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα, και ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκε, του οποίου η θητεία λήγει στις 31 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να συνεχίσει να μειώνει σιγά-σιγά την ποσοτική χαλάρωση καθόλη τη διάρκεια του 2014.

Η τελευταία δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι οι αναλυτές αναμένουν ότι ο S&P 500 θα αγγίξει τις 1.925 μονάδες μέχρι το τέλος του 2014, δηλαδή θα σημειώσειι αύξηση της τάξης του 4,5% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η σεζόν ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων κερδοφορίας δ’ τριμήνου θα ξεκινήσει τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, αλλά θα υπάρξουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με τη δύναμη της οικονομίας την επόμενη εβδομάδα, με τα στοιχεία για την ανακοίνωση των στοιχείων για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και την μεταποίηση.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν επίσης τα στοιχεία του Νοεμβρίου για τις  πωλήσεις κατοικιών και την έκθεση Case/Shiller των τιμών των κατοικιών του Οκτωβρίου.

Ευρώπη

Τα στοιχεία δείχνουν πως το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ευρωπαϊκές μετοχές συνεχίζεται δυναμικά. Τα ευρωπαϊκά αμοιβαία μετοχικά κεφάλαια συνεχίζουν να απολαμβάνουν έντονες εισροές, παρόλο που οι επενδυτές απέσυραν συνολικά 3,41 δισ. δολάρια από τα παγκόσμια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την EPFR Global.

Ειδικότερα, τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια της Ευρώπης σημείωσαν την 25η συνεχόμενη εβδομάδα καθαρών εισροών. Η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE3) στις ΗΠΑ, βάζει τα ευρωπαϊκά assets σε πολύ πιο ελκυστική θέση, και δεδομένου του συνδυασμού του χαμηλού πληθωρισμού, της αδύναμης ανάπτυξης και του πεισματικά ισχυρού ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τα λάβει όλα αυτά υπόψη στις προσεχείς αποφάσεις της σε σχέση με τα επιτόκια, όπως σημειώνει η EPRF.

Σε ό,τι αφορά το ευρώ, το οποίο την περασμένη εβδομάδα χτύπησε υψηλό διετίας έναντι του δολαρίου, η ΑΝΖ σημειώνει πως αυτή την εβδομαδά καθώς και το επόμενο έτος, η τάση του ευρωπαϊκού νομίσματος θα είναι ανοδική.

Όπως επισημαίνει, κατά τη διάρκεια του 2014, η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί, τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο και οι κίνδυνοι θα υποχωρήσουν - επιτρέποντας την περαιτέρω μείωση των διαφορών των αποδόσεων μεταξύ των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας και αυτών του πυρήνα.

 Ως εκ τούτου, όπως τονίζει, η ανοδική τάση του ευρώ θα συνεχιστεί, και έναντι του αμερικάνικου  δολαρίου θα ανατιμηθεί σταδιακά αγγίζοντας το επίπεδο του 1.40-1.45.

Σε ότι αφορά τα μάκρο, ο βρετανικός δείκτης PMI της μεταποίησης κατά πάσα πιθανότητα θα ανακάμψει και πάλι τον Δεκέμβριο, και πιθανώς να βρεθεί πάνω από τις 59 μονάδες (έναντι 58,4 τον Νοέμβριο), λόγω των έντονων αυξήσεων στην παραγωγή  (από 58,8 στις 61,4 μονάδες) και στις νέες παραγγελίες (από τις  61,3 στις 64,6 μονάδες).

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης PMI της μεταποίησης να αυξηθεί στο 59,2, το οποίο θα είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2011 και θα υποδηλώσει έτσι συνολική αύξηση της τάξης του 1,2% σε τριμηνιαία βάση στο 4ο τρίμηνο, εκτός εάν ο PMI υπηρεσιών μειωθεί απροσδόκητα.

Η νομισματική και πιστωτική επέκταση της Ευρωζώνης έχουν σαφώς απογοητεύσει τους τελευταίους μήνες και τα στοιχεία του Νοεμβρίου κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν υποτονικά.  Οι πιέσεις απομόχλευσης μπορεί να γίνουν αισθητές μέχρι το τέλος του έτους, όταν και η εικόνα των ισολογισμών των τραπεζών θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για την Αξιολόγηση της Ποιότητα του Ενεργητικού από την ΕΚΤ.

Παρόλα αυτά, το 2014 το αργότερο, αναμένεται ο ρυθμός συρρίκνωσης της προσφοράς των τραπεζικών πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα να υποχωρήσει περαιτέρω, καθώς μειώνονται οι περιορισμοί, τόσο στο μέτωπο της προσφοράς όσο και της ζήτησης.  Μια λιγότερο αρνητική πιστωτική επέκταση, με τη σειρά της, θα στηρίξει την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης στην Ευρωζώνη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα